Chrupiące krążki cebulowe
Zdrowa przekąska.
Składniki:
- 2 duże cebule
- 20 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- słodka papryka
- 2 szklanki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Cebule obierz, pokrój na plastry i rozdziel na krążki. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem i papryką. Jajka wbij do miski, roztrzep widelcem, dodaj do mąki, wlej mleko, wymieszaj. Odstaw ciasto na 15 minut, aby nabrało konsystencji gęstej śmietany.
2. W rondelku mocno rozgrzej olej. Krążki cebuli maczaj w cieście, wrzucaj na patelnię, smaż na złoty kolor z obu stron. Zdejmuj krążki na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.