Reklama

Reklama

Chrupiące krokiety

Pyszne danie z ziemniaków, które z powodzeniem może zastąpić klasyczne krokiety. Świetny pomysł na ziemniaki z poprzedniego dnia.

Czas przyrządzenia: 40 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 70 dag ugotowanych ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • po 3 łyżki bułki tartej i mąki
  • sól, gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę, zagnieść z masłem i żółtkami. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Wyrobić na jednolitą masę. Uformować z niej wałeczek o grubości ok. 2 cm. Pokroić go na kawałki o dł. 4 cm.

2. Każdy krokiet obtoczyć w mące, zanurzyć w rozmąconym jajku, a na końcu w tartej bułce. Smażyć na gorącym oleju ze wszystkich stron, na złoty kolor. Podawać gorące z surówką z cykorii, pomidora i ogórka.

Zobacz również:

***

#POMAGAMINTERIA

Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>


Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | potrawy wegetariańskie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje