Reklama

Reklama

Chrupiące placki

Szukasz pomysłu na szybki obiad lub kolację, które cała rodzina spałaszuje w okamgnieniu? Placki zachwycą wszystkich. Ciebie też, bo zrobisz je z tego, co akurat masz w domu, i to błyskawicznie!

Ziemniaczane z grzybami

Składniki

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki mleka
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Składniki

  • 600 g pieczarek lub boczniaków
  • 200 ml śmietany 22 proc.
  • koperek
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odstaw na 10 minut, po czym odlej nadmiar wody. 

2. Grzyby oczyść (pieczarki obierz). Pokrój z grubsza. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż na nim grzyby (5-7 minut). Przypraw do smaku. Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple. 

3. Do ziemniaków dodaj startą cebulę, mąkę, roztrzepane jajko i mleko. Przypraw i wymieszaj. 

4. Smaż placki na rozgrzanym oleju, na złoto. Podawaj z ciepłymi grzybami, z kleksem śmietany, posypane koperkiem i szczypiorkiem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje