Chrupiące placki
Szukasz pomysłu na szybki obiad lub kolację, które cała rodzina spałaszuje w okamgnieniu? Placki zachwycą wszystkich. Ciebie też, bo zrobisz je z tego, co akurat masz w domu, i to błyskawicznie!

Ziemniaczane z grzybami
Składniki
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- cebula
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki mleka
- jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 600 g pieczarek lub boczniaków
- 200 ml śmietany 22 proc.
- koperek
- szczypiorek
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odstaw na 10 minut, po czym odlej nadmiar wody. 2. Grzyby oczyść (pieczarki obierz). Pokrój z grubsza. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż na nim grzyby (5-7 minut). Przypraw do smaku. Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple. 3. Do ziemniaków dodaj startą cebulę, mąkę, roztrzepane jajko i mleko. Przypraw i wymieszaj. 4. Smaż placki na rozgrzanym oleju, na złoto. Podawaj z ciepłymi grzybami, z kleksem śmietany, posypane koperkiem i szczypiorkiem.

Ziemniaczane bez mąki
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- duża cebula
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- szczypiorek
- marmolada
- 3 cm korzenia imbiru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 3 jabłka
1. Na marmoladę obierz jabłka i pokrój w plastry. Imbir obierz i posiekaj. Duś jabłka do miękkości, na małym ogniu, mieszając (możesz dodać odrobinę wody). Dodaj imbir i cynamon. 2. Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij, dodaj roztrzepane jajka, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj. 3. Smaż placki na oleju, z obu stron, tak aby były chrupiące i rumiane. Podawaj od razu, posypane szczypiorkiem, z ostrą marmoladą jabłkową.

Z komosy ze szpinakiem
Składniki
- Szklanka suchej komosy ryżowej (lub dowolnej drobnej kaszy)
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 3 garście szpinaku (może być mrożony)
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- jajko, roztrzepane
- 2 łyżki drobno startego twardego sera
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- duża szczypta mielonej kurkumy
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Komosę ryżową opłucz i zalej dwiema szklankami zimnej wody. Posól do smaku i gotuj pod przykryciem, aż wchłonie wodę. 2. Przełóż komosę do miski i odstaw na 10 minut, aby lekko przestygła. Ciecierzycę z puszki odcedź i rozgnieć widelcem. Dodaj do komosy wraz z czosnkiem, jajkiem, startym serem i przyprawami. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj liście szpinaku (jeśli mrożony, to wcześniej podduś go i odcedź). Wymieszaj. 3. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj dość grube placuszki i smaż je na oleju, po 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj od razu (lub później, podgrzane w piekarniku), na przykład z pikantnym sosem pomidorowym.