Reklama

Reklama

Chrupiące placki

Szukasz pomysłu na szybki obiad lub kolację, które cała rodzina spałaszuje w okamgnieniu? Placki zachwycą wszystkich. Ciebie też, bo zrobisz je z tego, co akurat masz w domu, i to błyskawicznie!

Ziemniaczane z grzybami

Składniki

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki mleka
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Składniki

  • 600 g pieczarek lub boczniaków
  • 200 ml śmietany 22 proc.
  • koperek
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odstaw na 10 minut, po czym odlej nadmiar wody. 

2. Grzyby oczyść (pieczarki obierz). Pokrój z grubsza. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż na nim grzyby (5-7 minut). Przypraw do smaku. Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple. 

3. Do ziemniaków dodaj startą cebulę, mąkę, roztrzepane jajko i mleko. Przypraw i wymieszaj. 

4. Smaż placki na rozgrzanym oleju, na złoto. Podawaj z ciepłymi grzybami, z kleksem śmietany, posypane koperkiem i szczypiorkiem. 

Ziemniaczane bez mąki

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • szczypiorek

Składniki - marmolada

  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 3 jabłka

1. Na marmoladę obierz jabłka i pokrój w plastry. Imbir obierz i posiekaj. Duś jabłka do miękkości, na małym ogniu, mieszając (możesz dodać odrobinę wody). Dodaj imbir i cynamon. 

2. Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij, dodaj roztrzepane jajka, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj. 

3. Smaż placki na oleju, z obu stron, tak aby były chrupiące i rumiane. Podawaj od razu, posypane szczypiorkiem, z ostrą marmoladą jabłkową.

Reklama

Z komosy ze szpinakiem

Składniki

  • Szklanka suchej komosy ryżowej (lub dowolnej drobnej kaszy)
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 3 garście szpinaku (może być mrożony)
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • jajko, roztrzepane
  • 2 łyżki drobno startego twardego sera
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • duża szczypta mielonej kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Komosę ryżową opłucz i zalej dwiema szklankami zimnej wody. Posól do smaku i gotuj pod przykryciem, aż wchłonie wodę. 

2. Przełóż komosę do miski i odstaw na 10 minut, aby lekko przestygła. Ciecierzycę z puszki odcedź i rozgnieć widelcem. Dodaj do komosy wraz z czosnkiem, jajkiem, startym serem i przyprawami. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj liście szpinaku (jeśli mrożony, to wcześniej podduś go i odcedź). Wymieszaj. 

3. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj dość grube placuszki i smaż je na oleju, po 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj od razu (lub później, podgrzane w piekarniku), na przykład z pikantnym sosem pomidorowym.


Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje