Reklama

Reklama

Chrupiące placki ziemniaczane

Pyszne, chrupiące placki ziemniaczane są wręcz idealnym posiłkiem, jaki możemy sobie zafundować podczas chłodnych dni. Taki obiad od razu wprawia w lepszy nastrój!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, przepłukać, większą połowę zetrzeć na grube wiórki, resztę na papkę (można zmiksować). 

Zetrzeć cebulę na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę. 

W dużej misce dokładnie wymieszać wszystko z jajkami i mąką oraz solą i pieprzem. 

Na patelni rozgrzać dobrze olej, nakładać ciasto, następnie formować dość cienkie placki. 

Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje