Chrupiące placki ziemniaczane
Pyszne, chrupiące placki ziemniaczane są wręcz idealnym posiłkiem, jaki możemy sobie zafundować podczas chłodnych dni. Taki obiad od razu wprawia w lepszy nastrój!

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, przepłukać, większą połowę zetrzeć na grube wiórki, resztę na papkę (można zmiksować). Zetrzeć cebulę na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę. W dużej misce dokładnie wymieszać wszystko z jajkami i mąką oraz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać dobrze olej, nakładać ciasto, następnie formować dość cienkie placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.