Nie uwierzysz, jak szybko zrobisz te placki dyniowe. Doskonałe o każdej porze dnia, też na wynos

Karolina Woźniak

Karolina Woźniak

Placki dyniowe polane cukrem pudrem, podane z duszonymi jabłkami na czarnym talerzu, otoczone dekoracjami jesiennymi w postaci liści, dyni i różowych owoców.
Placuszki dyniowe to genialny sposób na lunch do szkoły czy pracy, ale świetnie zasmakują też na śniadanieCanva ProINTERIA.PL

Spis treści:

  1. Sezon dyniowy nie będzie kłopotliwy
  2. Jak zrobić purée z dyni?
  3. Placki dyniowe - ekspresowy przepis

Sezon dyniowy nie będzie kłopotliwy

Zobacz również:

Jak zrobić purée z dyni?

Placki dyniowe - ekspresowy przepis

Stos naleśników oblanych pomarańczowym dżemem, podanych na białym talerzu z żółtym ręcznikiem i żółtą łyżeczką w białe kropki. W tle filiżanka i dodatkowa miseczka z konfiturą.
Te dyniowe placuszki można zapakować do pracy czy szkołyCanva ProINTERIA.PL

Składniki

  • 200 g purée z upieczonej dyni
  • 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • Dodatki: np. cukier puder, cynamon, powidła morelowe lub śliwkowe
15 min
3-4
  • W misce wymieszaj purée z dyni z jogurtem naturalnym (jeśli purée jest rzadkie, nie dodawaj jogurtu, jeśli użyłaś hokkaido ze skórką, na pewno będzie gęste - rozrzedź je jogurtem do konsystencji śmietany).
  • Wymieszaj z jajkami, 2 łyżkami oleju i cukrem.
  • Bezpośrednio przez sitko dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Wszystko wymieszaj delikatnie rózgą do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Możesz użyć miksera.
  • Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem. Nakładaj po 1 pełnej łyżce ciasta, zachowując odstępy, formując placki.
  • Placki smaż na niedużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2-3 minuty).
  • Przewróć na drugą stronę i smażyć 2 minuty.
  • Placki świetnie smakują same, ale moi domownicy lubią je zajadać z dżemami i syropem klonowym. Można dodać do tego świeże owoce lub bitą śmietanę.
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 146: Pola Pietucha-Gretkowska i Piotr PietuchaINTERIA.PL