Nie uwierzysz, jak szybko zrobisz te placki dyniowe. Doskonałe o każdej porze dnia, też na wynos

Karolina Woźniak

Karolina Woźniak

Placuszki dyniowe to genialny sposób na lunch do szkoły czy pracy, ale świetnie zasmakują też na śniadanie
Placuszki dyniowe to genialny sposób na lunch do szkoły czy pracy, ale świetnie zasmakują też na śniadanieCanva ProINTERIA.PL

Spis treści:

  1. Sezon dyniowy nie będzie kłopotliwy
  2. Jak zrobić purée z dyni?
  3. Placki dyniowe - ekspresowy przepis

Sezon dyniowy nie będzie kłopotliwy

Zobacz również:

Jak zrobić purée z dyni?

Placki dyniowe - ekspresowy przepis

Stos naleśników oblanych pomarańczowym dżemem, podanych na białym talerzu z żółtym ręcznikiem i żółtą łyżeczką w białe kropki. W tle filiżanka i dodatkowa miseczka z konfiturą.
Te dyniowe placuszki można zapakować do pracy czy szkołyCanva ProINTERIA.PL

Składniki

  • 200 g purée z upieczonej dyni
  • 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • Dodatki: np. cukier puder, cynamon, powidła morelowe lub śliwkowe
15 min
3-4
  • W misce wymieszaj purée z dyni z jogurtem naturalnym (jeśli purée jest rzadkie, nie dodawaj jogurtu, jeśli użyłaś hokkaido ze skórką, na pewno będzie gęste - rozrzedź je jogurtem do konsystencji śmietany).
  • Wymieszaj z jajkami, 2 łyżkami oleju i cukrem.
  • Bezpośrednio przez sitko dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Wszystko wymieszaj delikatnie rózgą do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Możesz użyć miksera.
  • Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem. Nakładaj po 1 pełnej łyżce ciasta, zachowując odstępy, formując placki.
  • Placki smaż na niedużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2-3 minuty).
  • Przewróć na drugą stronę i smażyć 2 minuty.
  • Placki świetnie smakują same, ale moi domownicy lubią je zajadać z dżemami i syropem klonowym. Można dodać do tego świeże owoce lub bitą śmietanę.
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 146: Pola Pietucha-Gretkowska i Piotr PietuchaINTERIA.PL