Chrupiące placki ziemniaczane

Smaczne, soczyste i chrupiące. Z ulubionym sosem smakują wybornie.

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach do większej miski lub rozdrobnić robotem kuchennym. Zostawić masę w naczyniu bez mieszania, miskę delikatnie przechylić i odstawić tak na ok. 5 minut.

W międzyczasie odlewać zbierający się sok, delikatnie przytrzymując ziemniaki, nadal ich nie mieszać. Na koniec docisnąć dłonią do miski i odlać powstały sok. Do ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę, czosnek, jajko oraz płaską łyżeczkę soli.

Dobrze rozgrzać olej na patelni. Masę ziemniaczaną wymieszać. Nakładać porcje masy (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i rozprowadzać dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 - 3 minuty na złoty kolor z obu stron.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas