Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią: Sprawdzony przepis

Te placki z cukinią zasmakują każdemu!
Te placki z cukinią zasmakują każdemu!123RF/PICSEL

Placki ziemniaczane z cukinią - połączenie idealne

Batatowa piramidka - nietypowe placki na obiadInteria KulinariaInteria Kulinaria

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 400 g cukinii
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia
Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią przygotujesz w mgnieniu oka
Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią przygotujesz w mgnieniu oka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i cukinię należy umyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce na małych oczkach lub w maszynce do mielenia z odpowiednią nakładką. Dopraw masę solą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij z pulpy sok do miski.
  2. Obierz cebulę, zetrzyj na tarce i dodaj do masy ziemniaczanej. Wbij jajka, dodaj mąkę i dopraw solą oraz pieprzem. Z miski z odciśniętym wcześniej sokiem zlej płyn, a osad ze skrobi ziemniaczanej dodaj do masy ziemniaczanej. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż placki, układając na niej małe porcje masy i lekko ją rozpłaszczając. Po zarumienieniu przewróć na drugą stronę.
  4. Usmażone placki układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z tłuszczu.
  5. Placki można podawać z ulubionym sosem, np. pieczarkowym czy czosnkowym, albo posypać cukrem. Smacznego!