Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią: Sprawdzony przepis

Placki ziemniaczane to kultowe danie, któremu mało kto może się oprzeć. Przygotowywane na różne sposoby, podawane na słodko lub na wytrawnie zawsze smakują wybornie. Aby urozmaicić tradycyjny przepis, warto dodać do nich cukinię. Takie placuszki są bardzo proste w wykonaniu, delikatne w smaku i idealnie chrupiące. Świetnie sprawdzą się na szybki i tani obiad. Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane z cukinią? Poniżej prosty i sprawdzony przepis.

Te placki z cukinią zasmakują każdemu!
Te placki z cukinią zasmakują każdemu!123RF/PICSEL

Placki ziemniaczane z cukinią - połączenie idealne

Sposobów na przygotowanie placków ziemniaczanych jest mnóstwo, ale jedno jest pewne - to danie w każdej postaci smakuje wyśmienicie. Polane śmietaną lub sosem czy posypane cukrem pasują na szybki obiad, a nawet podwieczorek. Warto czasem odbiec od klasycznego przepisu i sięgnąć po dodatki, które podkręcą smak dania. Proponujemy więc placki ziemniaczane z cukinią - delikatne w smaku, złociste i idealnie chrupiące. Przepis jest banalny, a ich przygotowanie nie zajmie wcale dużo czasu.

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 400 g cukinii
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia
Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią przygotujesz w mgnieniu oka
Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią przygotujesz w mgnieniu oka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i cukinię należy umyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce na małych oczkach lub w maszynce do mielenia z odpowiednią nakładką. Dopraw masę solą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij z pulpy sok do miski.
  2. Obierz cebulę, zetrzyj na tarce i dodaj do masy ziemniaczanej. Wbij jajka, dodaj mąkę i dopraw solą oraz pieprzem. Z miski z odciśniętym wcześniej sokiem zlej płyn, a osad ze skrobi ziemniaczanej dodaj do masy ziemniaczanej. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż placki, układając na niej małe porcje masy i lekko ją rozpłaszczając. Po zarumienieniu przewróć na drugą stronę.
  4. Usmażone placki układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z tłuszczu.
  5. Placki można podawać z ulubionym sosem, np. pieczarkowym czy czosnkowym, albo posypać cukrem. Smacznego!

Polecamy także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas