Chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Posmakują wybrednym smakoszom

Domowe placki ziemniaczane smakują obłędnie
Domowe placki ziemniaczane smakują obłędnie123RF/PICSEL

O jednym musisz pamiętać, gdy robisz placki ziemniaczane z nowych ziemniaków

Eksperymentuj z przepisami i ciesz się smakiem młodych ziemniaków
Eksperymentuj z przepisami i ciesz się smakiem młodych ziemniaków123RF/PICSEL

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków — lista potrzebnych składników

Obiad dla wszystkich domowników przyrządzisz w mniej niż godzinę
Obiad dla wszystkich domowników przyrządzisz w mniej niż godzinę123RF/PICSEL
  • 1 kilogram młodych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • ½ cebuli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 łyżki oleju do smażenia, sprawdzi się np. rzepakowy.

Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków krok po kroku

Zobacz również:

    • Ziemniaki opłucz dokładnie pod bieżącą wodą i wyszoruj szczoteczką. Jak zostało powiedziane — nie musisz ich obierać. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub użyj do tego malaksera.
    • Powstałą masę odciśnij z nadmiaru wody.
    • Wbij do niej jajko, dodaj cebulę oraz przyprawy. Wsyp mąką i skrobię, dokładnie wymieszaj.
    • Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Gdy będzie gorący, łyżką nałóż porcje masy ziemniaczanej.
    • Gdy spód placków się zarumieni i będzie łatwo odchodzić od dna patelni, przełóż je na drugą stronę i smaż do momentu, aż będą złociste.

    Z czym podawać placki ziemniaczane?

    Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia KulinariaInteria Kulinaria