Zwykłe kluski idą do lamusa. Makaron z cukinii to hit letnich obiadów

Niektórzy wystrzegają się makaronu jak ognia i często wskazują go jako winowajcę nadprogramowych kilogramów. Trudno się również nie zgodzić z faktem, że makaron jest smaczny i niezbędny do przygotowania wyśmienitych dań. A jakby tak połączyć przyjemne z pożytecznym i zrobić makaron z cukinii? Wystarczy kilka chwil, aby dzięki niemu wyczarować przepyszny obiad, który jest nie tylko lekkostrawny, ale także korzystnie wpłynie na kondycję jelit. Czego chcieć więcej? No właśnie: makaronu z cukinii.

Makaron z cukinii to idealny pomysł na letni obiad. Praktycznie można jeść go bez ograniczeń
Makaron z cukinii to idealny pomysł na letni obiad. Praktycznie można jeść go bez ograniczeń123RF/PICSEL

Dlaczego cukinia?

Jeśli te argumenty nas nie przekonują, to warto dowiedzieć się kilku faktów o cukinii. Przede wszystkim nie odkładają się w niej metale ciężkie, jest lekkostrawna, zawiera idealny dla jelit błonnik, ma niski indeks glikemiczny, a także wspomaga trudną walkę o odchudzanie. Najlepszym argumentem dla cukinii jest fakt, że jest powszechnie dostępna, tania i smaczna. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować makaron z cukinii i pałaszować go dosłownie bez ograniczeń.

Jak zrobić makaron z cukinii?

Przygotowanie makaronu z cukinii jest banalne i cały proces nie zajmie nam dłużej niż kilka chwil. Wystarczy cukinię  porządnie umyć i odciąć jej końce. Teraz można się zabrać do faktycznej pracy. Makaron z cukinii można zrobić na kilka sposobów, oto one:

  • posłużyć się specjalną obieraczką: spiralizerem albo temperówką do warzyw,
  • skorzystać z obieraczki do jarzyn (wtedy wyjdą nam cienkie, ale szerokie paski),
  • wykorzystać tzw. technikę julienne, czyli pokroić w bardzo cienkie i długie paski.

Na tym etapie makaron z cukinii jest gotowy i można go zajadać. Jeśli chcemy, aby przypominał bardziej spaghetti i był miękki, to trzeba go zblanszować we wrzątku przez około minutę.

Makaron z cukinii: Z czym go podawać?

Makaron z cukinii może z powodzeniem grać główną rolę w daniach włoskich. Czasami wystarczy go zaserwować go z sosem pomidorowym albo na gorąco z podsmażanym na oliwie czosnkiem i posypany grubą warstwą twardego sera. Jeśli mamy wenę, to można przygotować inny, bardziej lub mniej kaloryczny sos, by wyczarować danie obiadowe w kilka chwil. Makaron z cukinii może być również uzupełnieniem letnich sałatek - wystarczy dodać do niego pomidorki, kozi ser lub ser typu feta i okrasić całość domowym sosem winegret.

Sprawdź także: 

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas