Oto co możesz przygotować z młodej kapusty. Domownicy będą zachwyceni
Młoda kapusta nie tylko wspaniale smakuje, ale wiosną i latem jest najzdrowsza. Warto więc korzystać, póki trwa na nią sezon i serwować na obiad czy kolację. Co pysznego i sycącego można przygotować z wczesnej kapusty? Podpowiadamy.
Spis treści:
Zobacz również:
Szukasz inspiracji na zdrowy i smaczny, a zarazem orzeźwiający, letni obiad? Młoda kapusta będzie doskonałym wyborem. Jej przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu, ponadto sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw. Tradycyjnie duszona z dodatkiem koperku będzie oczywiście świetnie smakować w towarzystwie młodych ziemniaczków czy fasolki szparagowej. Jak jeszcze można ją wykorzystać? Przedstawiamy kilka propozycji na dania z młodej kapusty.
Surówka z młodej kapusty
Wczesna kapusta idealnie nada się do przygotowania rozmaitych surówek i sałatek, które można wykorzystać jako dodatek do obiadu lub osobny posiłek i podać np. na kolację. W tym celu wystarczy połączyć ją z rzodkiewką, ogórkiem i cebulą.
Wszystkie składniki należy pokroić, umieścić w misce, doprawić solą, pieprzem, dodać odrobinę octu oraz oleju. Jeśli taką sałatkę chcesz wykorzystać jako osobny posiłek, aby było nieco bardziej sycąca warto dodać do niej też jajko ugotowane na twardo oraz koperek.
Zupa z młodej kapusty
Oprócz tradycyjnego duszenia młodej kapusty z dodatkiem koperku i cebuli, można też przygotować z niej pyszną zupę kapuścianą. Jak ją wykonać?
Oprócz kapusty potrzebne będą jeszcze:
- marchewka
- kilka małych ziemniaków
- cebula
- czosnek - 3 ząbki
- kawałek kiełbasy
- bulion warzywny lub drobiowy - ok. 2 litry
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka.
Cebulę i kiełbasę podsmażyć na maśle klarowanym w garnku. Dodać posiekaną kapustę oraz warzywa. Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Doprawić do smaku.
Przeczytaj też: Kultowe danie w wiosenno-letniej odsłonie. Prosty przepis na pyszne knedle z truskawkami
Placki z młodej kapusty
Z młodej kapusty można również przygotować wyśmienite placki kapuściane, które sprawdzą się jako zamiennik ziemniaczanych.
Wystarczy zetrzeć na tarce młodą kapustę i umieścić w misce, dodać jajko, kilka łyżek mąki pszennej, sól, pieprz oraz ulubione przyprawy, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Zapiekanka z młodej kapusty
Z pewnością posmakuje wam również zapiekanka z dodatkiem wczesnej kapusty. Do tej przygotowania potrzebne będą także:
- mięso mielone - wieprzowe lub drobiowe, ok. 70 dkg
- 2 średniej wielkości cebule
- ryż - dwa woreczki
- 2 jajka
- masło klarowane
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
- Liście kapusty sparzyć, odciąć twarde część, nie kroić.
- Ryż ugotować, cebule drobno posiekać i podsmażyć na maśle.
- Mięso wymieszać z ryżem, cebulą, jajkami oraz przyprawami.
- Dno naczynia żaroodpornego wysmarować tłuszczem, ułożyć kilka liści kapusty tak by przykryły dno, a następnie wyłożyć warstwę masy mięsno-ryżowej.
- Przykryć kolejnymi liśćmi kapusty i kolejną warstwą ryżu z mięsem, dopóki składniki się nie skończą.
- Na wierzchu położyć kilka wiórków masła.
- Całość zapiekać w temperaturze 180 st. C przez około 40 min.