Chrupiące talarki
Z ananasów.

Składniki:
- 10 dag mąki, - 3 łyżki mleka, 3/4 szkl. białego wytrawnego wina,- 2 jajka, - 3 łyżki wiórków kokosowych, - puszka plasterków ananasów, - litr oleju do smażenia Sos: - szklanka mleka, - łyżeczka mąki ziemniaczanej, - cukier waniliowy, - kilka kropel olejku rumowego
Przygotowanie:
Mąkę zmiksować z mlekiem, winem i jajkami. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i odstawić na kilka minut, aby ciasto spęczniało. Ananasy wyjąć z puszki i osączyć. W głębokim rondlu rozgrzać olej. Talarki ananasów zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany olej. Z obu stron smażyć na złoto. Zagotować mleko z cukrem waniliowym. Dodać olejek, zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Złociste talarki ananasów podawać z sosem, posypane wiórkami kokosowymi. 1 porcja - 430 kcal Czas przygotowania: 30 minut
Kobieta INTERIA.PL on Facebook