Chrupiące talarki

Z ananasów.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 10 dag mąki,
- 3 łyżki mleka, 3/4 szkl. białego wytrawnego wina,
- 2 jajka,
- 3 łyżki wiórków kokosowych,
- puszka plasterków ananasów,
- litr oleju do smażenia
Sos:
- szklanka mleka,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- cukier waniliowy,
- kilka kropel olejku rumowego

Przygotowanie:

Mąkę zmiksować z mlekiem, winem i jajkami. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i odstawić na kilka minut, aby ciasto spęczniało. Ananasy wyjąć z puszki i osączyć. W głębokim rondlu rozgrzać olej. Talarki ananasów zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany olej. Z obu stron smażyć na złoto. Zagotować mleko z cukrem waniliowym. Dodać olejek, zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Złociste talarki ananasów podawać z sosem, posypane wiórkami kokosowymi.
1 porcja - 430 kcal
Czas przygotowania: 30 minut

Kobieta INTERIA.PL on Facebook

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas