Chrupiące trójkąty z brzoskwiniami
Mąkę przesiej, wsyp szczyptę soli, łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże.
Składniki na 20 sztuk:
Ciasto:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- sól
- 1 kostka margaryny
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 3 dag świeżych drożdży
- mąka do stolnicy
Nadzienie:
- 3 brzoskwinie
- 15 dag serka śmietankowego
- cukier puder do smaku
Lukier:
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej, wsyp szczyptę soli, łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszaj. Dodaj margarynę i posiekaj nożem. Wbij 1 całe jajko oraz 2 żółtka, wlej śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki (najlepiej na całą noc).
2. Brzoskwinie sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i osącz. Zdejmij z nich skórkę. Owoce przekrój na połówki, usuń pestki, miąższ zmiksuj w blenderze. Mus dodaj do serka śmietankowego, posłodź do smaku cukrem pudrem. Wymieszaj nadzienie mikserem (jeśli lubisz, dodaj także trochę posiekanych bakalii).
3. Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Wytnij kwadraty o boku ok. 8 cm. Na środek każdego połóż porcję nadzienia. Kwadraty złóż na pół po przekątnej i zlep brzegi. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na rumiano w temp. 200 st. (ok. 20 min). Bułeczki ostudź na kratce kuchennej.4. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzyj gładki lśniący lukier. Udekoruj nim zimne bułeczki.