Reklama

Reklama

Chrupiące trójkąty z brzoskwiniami

Mąkę przesiej, wsyp szczyptę soli, łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże.

Składniki na 20 sztuk:

Ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • sól
  • 1 kostka margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 3 dag świeżych drożdży
  • mąka do stolnicy

Nadzienie:

  • 3 brzoskwinie
  • 15 dag serka śmietankowego
  • cukier puder do smaku

Lukier:

Reklama

  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:


1. Mąkę przesiej, wsyp szczyptę soli, łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszaj. Dodaj margarynę i posiekaj nożem. Wbij 1 całe jajko oraz 2 żółtka, wlej śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki (najlepiej na całą noc).

2. Brzoskwinie sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i osącz. Zdejmij z nich skórkę. Owoce przekrój na połówki, usuń pestki, miąższ zmiksuj w blenderze. Mus dodaj do serka śmietankowego, posłodź do smaku cukrem pudrem. Wymieszaj nadzienie mikserem (jeśli lubisz, dodaj także trochę posiekanych bakalii).

3. Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Wytnij kwadraty o boku ok. 8 cm. Na środek każdego połóż porcję nadzienia. Kwadraty złóż na pół po przekątnej i zlep brzegi. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na rumiano w temp. 200 st. (ok. 20 min). Bułeczki ostudź na kratce kuchennej.4. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzyj gładki lśniący lukier. Udekoruj nim zimne bułeczki.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje