Chrupiący kurczak z rozmarynem

Na niedzielny obiad.

Rozmaryn i cytryna doskonale komponują się ze smakiem kurczaka
Rozmaryn i cytryna doskonale komponują się ze smakiem kurczaka 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kurczak (1,2 kg)
  • po 3 gałązki świeżego rozmarynu, majeranku i natki
  • 5 łyżek masła
  • 2 duże cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • 6 łyżek wytrawnego białego wina
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Umyj i osusz kurczaka. Opłucz zioła. Rozmaryn oraz majeranek otrzyj, natkę posiekaj. W misce utrzyj 4 łyżki masła z ziołami, łyżeczką soku z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. Połowę masła ziołowego włóż do kurczaka, zwiąż nogi. Pozostałym masłem natrzyj kurczaka z wierzchu.

2. Włóż kurczaka do brytfanny (piersiami do góry) i piecz ok. 20 minut w temp. 220 stopni. Następnie odwróć kurczaka i piecz kolejne 20 minut.

3. Obniż temperaturę piekarnika do 180 st. i ponownie odwróć kurczaka. Oprósz go mąką, podlej wodą (3-4 łyżki). Piecz dalej na złoty kolor. W razie potrzeby co jakiś czas podlewaj tuszkę wodą lub powstałym sosem.

4. Upieczonego kurczaka wyjmij z brytfanny. Trzymaj w cieple. Powstały podczas pieczenia sos zlej do rondelka. Dolej białe wino, zagotuj. Dodaj resztę masła. Gotuj sos na niewielkim ogniu około 5 minut.

5. Cytryny pokrój na ósemki (wcześniej je sparz). Kurczaka polej przygotowanym sosem i obłóż cytrynami. Serwuj np. z ziemniakami.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas