Chrupiący kurczak z rozmarynem
Na niedzielny obiad.
Składniki:
- 1 kurczak (1,2 kg)
- po 3 gałązki świeżego rozmarynu, majeranku i natki
- 5 łyżek masła
- 2 duże cytryny
- 1 łyżka mąki
- 6 łyżek wytrawnego białego wina
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Umyj i osusz kurczaka. Opłucz zioła. Rozmaryn oraz majeranek otrzyj, natkę posiekaj. W misce utrzyj 4 łyżki masła z ziołami, łyżeczką soku z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. Połowę masła ziołowego włóż do kurczaka, zwiąż nogi. Pozostałym masłem natrzyj kurczaka z wierzchu.
2. Włóż kurczaka do brytfanny (piersiami do góry) i piecz ok. 20 minut w temp. 220 stopni. Następnie odwróć kurczaka i piecz kolejne 20 minut.
3. Obniż temperaturę piekarnika do 180 st. i ponownie odwróć kurczaka. Oprósz go mąką, podlej wodą (3-4 łyżki). Piecz dalej na złoty kolor. W razie potrzeby co jakiś czas podlewaj tuszkę wodą lub powstałym sosem.
4. Upieczonego kurczaka wyjmij z brytfanny. Trzymaj w cieple. Powstały podczas pieczenia sos zlej do rondelka. Dolej białe wino, zagotuj. Dodaj resztę masła. Gotuj sos na niewielkim ogniu około 5 minut.
5. Cytryny pokrój na ósemki (wcześniej je sparz). Kurczaka polej przygotowanym sosem i obłóż cytrynami. Serwuj np. z ziemniakami.