Reklama

Reklama

Chrupiący pasztet z soczewicy

Z dodatkiem orzechów włoskich. Wyśmienity!

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej brązowej soczewicy
  • Pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 100 g orzechów włoskich np. Bakalland
  • 100 g mieszanki orzechów np. Bakalland
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni do zeszklenia, razem z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Cebulę, z której wyjmujemy przyprawy dodajemy do ugotowanej wcześniej soczewicy i kaszy jaglanej. Do składników dodajemy sos sojowy, sól i pieprz oraz resztę przypraw. Wszystkie składniki blendujemy za pomocą delikatnych, pulsacyjnych ruchów. W zależności od smaku, możemy dodać wybrane przyprawy. Do masy dodajemy posiekane orzechy włoskie. Pasztet przekładamy do formy lub szklanych słoiczków i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez około 40 -50 minut. Gotowy pasztet studzimy i dodatkowo ozdabiamy przed podaniem orzechami. Najlepiej smakuje w towarzystwie chrupkiego pieczywa. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje