Chrupiący pasztet z soczewicy
Z dodatkiem orzechów włoskich. Wyśmienity!

Składniki
- 1 szklanka ugotowanej brązowej soczewicy
- Pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 50 ml oleju rzepakowego
- 100 g orzechów włoskich np. Bakalland
- 100 g mieszanki orzechów np. Bakalland
- 1 duża cebula
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 5 goździków
- 1 łyżeczka majeranku
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni do zeszklenia, razem z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Cebulę, z której wyjmujemy przyprawy dodajemy do ugotowanej wcześniej soczewicy i kaszy jaglanej. Do składników dodajemy sos sojowy, sól i pieprz oraz resztę przypraw. Wszystkie składniki blendujemy za pomocą delikatnych, pulsacyjnych ruchów. W zależności od smaku, możemy dodać wybrane przyprawy. Do masy dodajemy posiekane orzechy włoskie. Pasztet przekładamy do formy lub szklanych słoiczków i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez około 40 -50 minut. Gotowy pasztet studzimy i dodatkowo ozdabiamy przed podaniem orzechami. Najlepiej smakuje w towarzystwie chrupkiego pieczywa.