Ciabatta, włoski sposób na chleb

Jest puszysta, ma duże dziury w miąższu, chrupiącą skórkę i wydłużony płaski kształt, jej ojczyzną jest Italia. Mowa o ciabatcie, charakterystycznym białym chlebie, który także w Polsce ma wielu zwolenników. To pieczywo świetnie sprawdza się do robienia kanapek.

Ciabatta
Ciabatta123RF/PICSEL

"Ciabatta jest wprost stworzona do komponowania wysokich kanapek, bo doskonale trzyma wszystkie składniki, sprawia, że się nie wysypują. Łatwo można ją też pociąć na kilka kawałków" - mówi PAP Life Tomasz Czajkowski, który prowadzi blog kulinarny Magiczny Składnik.

Kanapka z ciabatty nosi nazwę panino (liczba mnoga panini). Z kolei porchetta to kanapka-klasyk z pieczoną wieprzowiną z dodatkiem rozmarynu, czosnku i kopru włoskiego. We Włoszech można ją spotkać na stoiskach z ulicznym jedzeniem.

Podstawą przepisu na ciabattę są mąka pszenna i drożdże. O jej charakterystycznym posmaku decyduje oliwa. Recepturę ciabatty opracował piekarz z Werony, Francesco Favaron w 1982 r. Ciabatta miała być włoską odpowiedzią na francuską bagietkę. Cel ten, bez dwóch zdań, został osiągnięty. Favaron przyznał, że kształt tego chleba przypomina mu kapeć jego żony, a kapeć po włosku to ciabatta.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas