Ciabatta, włoski sposób na chleb
Jest puszysta, ma duże dziury w miąższu, chrupiącą skórkę i wydłużony płaski kształt, jej ojczyzną jest Italia. Mowa o ciabatcie, charakterystycznym białym chlebie, który także w Polsce ma wielu zwolenników. To pieczywo świetnie sprawdza się do robienia kanapek.
"Ciabatta jest wprost stworzona do komponowania wysokich kanapek, bo doskonale trzyma wszystkie składniki, sprawia, że się nie wysypują. Łatwo można ją też pociąć na kilka kawałków" - mówi PAP Life Tomasz Czajkowski, który prowadzi blog kulinarny Magiczny Składnik.
Kanapka z ciabatty nosi nazwę panino (liczba mnoga panini). Z kolei porchetta to kanapka-klasyk z pieczoną wieprzowiną z dodatkiem rozmarynu, czosnku i kopru włoskiego. We Włoszech można ją spotkać na stoiskach z ulicznym jedzeniem.
Podstawą przepisu na ciabattę są mąka pszenna i drożdże. O jej charakterystycznym posmaku decyduje oliwa. Recepturę ciabatty opracował piekarz z Werony, Francesco Favaron w 1982 r. Ciabatta miała być włoską odpowiedzią na francuską bagietkę. Cel ten, bez dwóch zdań, został osiągnięty. Favaron przyznał, że kształt tego chleba przypomina mu kapeć jego żony, a kapeć po włosku to ciabatta.