Ciasta bez mąki
Takie słodkości są zdrowsze i mają mniej kalorii, a smakiem dorównują tym tradycyjnym.

Babka brownie
Składniki
- 2 szkl. czerwonej fasoli (z puszki)
- 25 suszonych daktyli
- 2 czubate łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 2/3 szkl. wody
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szkl. ciemnego kakao
- 45 dag malin
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 10 dag serka mascarpone
- 1/2 szkl. śmietany kremówki
- 5-6 łyżek cukru
- tłuszcz i tarta bułka do foremki
Sposób przygotowania
1. Siemię lniane zalej wodą. Czekoladę zetrzyj. Do malaksera włóż: fasolę, siemię, daktyle i jajka. Dodaj cukier waniliowy oraz 4-5 łyżek cukru. Wsyp sól, sodę i kakao. Całość zmiksuj. Wymieszaj z czekoladą oraz 2/3 malin. 2. Foremkę na babkę posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Nałóż do niej ciasto. Piecz 45 minut w 180 st. 3. Śmietanę ubij z resztą cukru i mascarpone na puszysty krem. Posmaruj nim wierzch wystudzonej babki. Posyp pozostałymi malinami.

Bananowy keks z jagodami
Składniki
- 4 dojrzałe banany
- 1 szkl. oliwy
- 4 jajka
- 1 i 2/3 szkl. płatków owsianych
- 1 szkl. jagód
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 1 łyżka soku z cytryny
- lukier i jagody do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Płatki owsiane wrzuć do malaksera i dobrze zmiksuj. Przesyp je do miseczki i wymieszaj z sodą. Banany obierz, pokrój na kawałeczki. Skrop sokiem z cytryny. Wrzuć do malaksera. Wlej oliwę i wbij jajka. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Potem domieszaj rozdrobnione płatki z sodą. 2. Ciasto delikatnie połącz z jagodami. Formę na keks (dł. ok. 25 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. 40 minut. Po wystudzeniu udekoruj paseczkami lukru i jagodami.

Morelowiec z kaszą manną
Składniki
- 2 szkl. kaszy manny
- 2 szkl. kefiru
- 2 jajka
- 5 łyżek białego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10-12 małych moreli
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2-3 szczypty kurkumy
Sposób przygotowania
1. Kaszkę wymieszaj z kefirem. Wbij jajka. Dosyp kurkumę, biały cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj. Masę odstaw na 2 godz. 2. W tym czasie morele umyj, przekrój, wyjmij pestki. Okrągłą formę (śr. 24-26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie formy ułóż połówki moreli (przecięta stroną do spodu). Posyp brązowym cukrem. Do masy dodaj proszek do pieczenia. 3. Ciasto rozsmaruj na owocach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez 1 godzinę. Gotowe ciasto wyjmij, odwracając do góry dnem.