Ciasta bezowe - wybierz ulubione!
Słodkości na każdą okazję.
Torcik limonkowo - melonowy
Składniki:
Ciasto:
- 5 żółtek
- 100 ml mleka
- 15 dag cukru
- 30 dag mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag masła
Beza:
- 5 białek
- szklanka cukru
- sok z cytryny
- limonka
Przygotowanie:
1. Masło rozpuść w garnku. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem, wlej mleko i rozpuszczone masło, delikatnie wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę, piecz 10 minut w temperaturze 180°C.
2. Białka ubij, dodawaj stopniowo cukier i sok z cytryny, wymieszaj. Wyłóż na ciasto, piecz 10 minut w 160°C, zmniejsz temperaturę do 130°C, piecz 40 minut. Udekoruj limonką i melonem.
Ciasto orzechowo - czekoladowe
Składniki:
Beza:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- łyżka soku z cytryny
- łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 40 dag serka mascarpone
- 200 ml śmietany
- 30 proc. 20 dag masy kajmakowej
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 10 dag gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. Białka ubij na sztywną pianę z solą, dodając po łyżce cukru. Wlej sok z cytryny, wsyp mąkę, wymieszaj. Na papierze do pieczenia wyłóż trzy placki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 160°C, po 10 minutach zmniejsz do 140°C, piecz 90 minut.
2. Serek zmiksuj z masą kajmakową. Śmietanę ubij, dodaj cukier, połącz z masą serową, dodaj orzechy, wymieszaj. Na blatach kładź masę, czekoladę i orzechy. Posyp czekoladą.
Ciasto jogurtowe z owocami i bezą
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 60 dag jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki oleju
- szklanka cukru
- jajko
- sok i skórka z cytryny
- łyżeczka sody
- 60 dag wiśni
Bezy:
- 4 białka
- szklanka drobnego cukru
- łyżka octu winnego
- łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Białka ubijaj, dodając po łyżce cukru. Dodaj mąkę, ocet winny, wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, łyżką kładź małe bezy, piecz 10 minut w temp.160°C i godzinę w temp. 140°C.
2. Owoce umyj, wydryluj. W misce wymieszaj olej, cukier, jajko, sok i skórkę z cytryny. Dodaj jogurt, mąkę i sodę, wymieszaj.
3. Ciasto wyłóż na blachę, na wierzchu ułóż owoce i bezy. Piecz 50 minut w 180°C.