Ciasta z bakaliami
Nie ma świąt bez wspaniałych, aromatycznych wypieków, którymi uszczęśliwisz rodzinę!

Świąteczny keks z lukrem

Składniki
- 250 g mąki
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 500 g smażonej skórki pomarańczowej lub mieszanych różnych skórek
- 50 g suszonych śliwek
- 50 g suszonych moreli
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 50 g żurawiny
- dowolne bakalie do dekoracji
- lukier
- 1 białko
- ok. 1,5 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania
Śliwki, morele oraz orzechy posiekaj i połącz z innymi bakaliami oraz jedną czubatą łyżką mąki. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch, stopniowo dodawaj cukier, cukier wanilinowy i po jednym jajku. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuj ok. 3 minut. Kolejno dodawaj bakalie i za każdym razem dokładnie wymieszaj całość. Masę przełóż do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą formy na keks (o długości 30 cm). Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni, a po 45 minutach zrób próbę suchego patyczka. Jeśli będzie wilgotny, piecz keks jeszcze kilka minut. Wyjmij go z formy, odstaw do ostygnięcia. Przygotuj lukier: białko ubijaj przez chwilę mikserem tak, by się lekko spieniło. Przesiej cukier puder i ucieraj go z białkiem (w mikserze wybierz końcówkę "haki", a w mikserze planetarnym - mieszadło) przez ok. 15-20 minut. Lukier powinien być gładki i lśniący. Jeśli jest za gęsty, dodaj trochę wody. Gotowym lukrem polej keks i odstaw do zastygnięcia. Udekoruj ciasto bakaliami.

Piernikowa rolada
Składniki
- 4 jajka w temp. pokojowej
- 50-70 g cukru
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 duże łyżki mielonych migdałów
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- krem
- 250 g mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady
- polewa
- 80 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki
Sposób przygotowania
Połącz ze sobą sypkie składniki. Jajka rozbij, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij ze szczyptą soli, połącz z żółtkami. Stopniowo dodawaj suche składniki. Delikatnie zamieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wlej ją do formy (26x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym masłem. Piecz w temp. 190 stopni C ok. 10-12 minut. Odstaw na chwilę, po czym przełóż ciasto na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zawiń ciasto, zaczynając od szerszego brzegu, razem ze ściereczką. Zostaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj krem: rozpuść czekoladę i stopniowo wymieszaj z mascarpone. Ostrożnie rozwiń ciasto i posmaruj je kremem. Ponownie zawiń i wstaw na 1 godz. do lodówki. Przygotuj polewę: śmietankę podgrzej, rozpuść w niej czekoladę. Wymieszaj - masa powinna być gładka i błyszcząca. Polej nią ciasto wyjęte z lodówki co najmniej pół godziny wcześniej.