Genialna roślina do ogrodu. Aromatyczne plony zbierzesz jesienią
Czarnuszka, czyli czarny kumin lub "złoto faraonów", w kulinariach doskonale się już zadomowiła, ponieważ jest doskonałym dodatkiem do przeróżnych wypieków i sałatek. Mało kto wie, że czarnuszkę można uprawiać w ogrodzie: w czerwcu zaczyna kwitnąć, więc szybko ozdobi rabatę, a ponadto później możemy uzyskać darmowe plony.

Czarnuszka siewna: roślina do zadań specjalnych
Czarnuszki nie trzeba specjalnie przedstawiać, ponieważ jej czarne nasiona od dawna są obecne w polskiej kuchni. Co więcej, już w starożytnym Egipcie, był to bardzo ceniony surowiec, który nie bez przyczyny zyskał miano "złota faraonów". Mało kto wie, że czarnuszkę siewną można uprawiać w przydomowym ogródku albo działce. Nie ma wyśrubowanych wymagań, a łatwym sumptem możemy szybko zapełnić przestrzeń na rabacie.
Jak wygląda czarnuszka siewna? Łodygi osiągają maksymalnie 40 cm wysokości, które zakończone są kwiatami o różnych odcieniach błękitu. Co więcej, po przekwitnięciu pojawiają się nasiona, które możemy wykorzystać. Czarnuszka siewna w pełnej krasie jest od maja do września, kiedy intensywnie i barwnie kwitnie.
Jak uprawiać czarnuszkę siewną?
Jeśli chcemy uprawiać czarnuszkę siewną, wystarczy zaopatrzyć się w nasiona. Jeśli dopiero teraz zdecydowaliśmy się na siew, to musimy jednak poczekać do wiosny, ponieważ nasiona umieszczamy w glebie na początku wiosny (wystarczy je rozsypać i przykryć centymetrową warstwą ziemi).
Zanim jednak dokonamy siewu czarnuszki siewnej, musimy wybrać dla niej miejsce. Powinno ono być silnie nasłonecznione, a gleba być żyzna, aby z czasem nie tylko roślina wytworzyła kwiaty, ale także pojawiły się nasiona.
Jak pielęgnować czarnuszkę siewną? Zadanie nie jest skomplikowane, ponieważ roślina zalicza się raczej do opornych gatunków. Jedyne, czego czasem wymaga, to podlewania w trakcie upałów, ale również nawożenia, jeśli gleba jest uboga w składniki odżywcze.
Jeśli zależy nam na dekoracyjnym charakterze czarnuszki siewnej, to musimy sobie wyrobić jeden nawyk, który polega na usuwaniu przekwitniętych kwiatostanów, co spowoduje, że w ich miejscu szybko pojawią się nowe.
W wypadku, gdy czarnuszka ma być uprawiana w celu zbioru nasion, możemy kwiatostany pozostawić. Dopiero we wrześniu możemy dokonać zbiorów i wykorzystać później czarnuszkę albo do celów kulinarno-ziołoleczniczych, albo do siewu w przyszłym roku.
Nasiona czarnuszki siewnej najlepiej zbierać w ciepłe i słoneczne dni. Wtedy też nasiona smakują najlepiej.
Co daje nam czarnuszka?
Sama czarnuszka jest rośliną miododajną, więc przynajmniej dla tego powodu warto ją uprawiać. Wiadomo już, że ma walory dekoracyjne, ale najwięcej zasług skupia się w ziołolecznictwie oraz kulinariach.

Nasiona czarnuszki mają intensywny, nieco korzenno-pieprzny aromat, dlatego warto podawać ją do wytrawnych wypieków, ale także do sałatek. Czarne ziarna są źródłem olejków eterycznych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przyprawa ma działanie przeciwbakteryjne, ściągające oraz przeciwzapalne: wspiera pracę układu odpornościowego oraz pokarmowego, a także działa ochronnie na skórę. Czarnuszką powinni się również ci, którzy muszą kontrolować poziom cukru, gdyż zawarte w ziarenkach substancje pomagają regulować glukozę w organizmie.