Reklama

Reklama

Ciasta z brzoskwiniami i morelami

Te piękne owoce o zamszowej skórce są pyszne i pełne witamin

Ciasto owocowe

Czas przyrządzenia: ok. 1,5 godziny

Składniki

  • 50 dag moreli lub brzoskwiń
  • 4 jajka szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki oleju
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

1. Jajka zmiksuj z cukrami, dodaj olej i jogurt, wymieszaj. Wsyp mąki z proszkiem do pieczenia, połącz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto. 

2. Ułóż na nim połówki moreli i brzoskwiń, posyp wiórkami kokosowymi. Piecz około 45 minut w temp. 180 st. C. 


Placek w kratkę

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • szklanka cukru
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło do smarowania formy

Składniki - konfitura

  • 1 kg moreli
  • 4 łyżki cukru

1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, dobrze posiekaj, aż powstaną małe grudki. Dodaj cukier, śmietanę, jajko, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę, szczyptę soli. Szybko zagnieć jednolite ciasto, uformuj z niego kulę, chłodź w lodówce około godziny. 

2. Połową ciasta wyklej formę posmarowaną masłem. Ponakłuwaj widelcem. Morele umyj, wyjmij z nich pestki, wrzuć do garnka, dodaj cukier i duś na małym ogniu, aż konfitura zgęstnieje. Schłodź. Wyłóż ją na ciasto. 

3. Drugą połowę ciasta rozwałkuj, wycinaj ząbkowane paski, układaj je na placku pokrytym konfiturą. Piecz 40 minut w temp. 180 st. C. 

Reklama

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje