Ciasta z brzoskwiniami i morelami

Te piękne owoce o zamszowej skórce są pyszne i pełne witamin

Ciasto z owocami
Ciasto z owocami123RF/PICSEL

Ciasto owocowe

Sposób przygotowania

1. Jajka zmiksuj z cukrami, dodaj olej i jogurt, wymieszaj. Wsyp mąki z proszkiem do pieczenia, połącz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto. 

2. Ułóż na nim połówki moreli i brzoskwiń, posyp wiórkami kokosowymi. Piecz około 45 minut w temp. 180 st. C. 

Wykwintny biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietanąInteria Kulinaria
Ciasto z morelami
Ciasto z morelami123RF/PICSEL

Placek w kratkę

1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, dobrze posiekaj, aż powstaną małe grudki. Dodaj cukier, śmietanę, jajko, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę, szczyptę soli. Szybko zagnieć jednolite ciasto, uformuj z niego kulę, chłodź w lodówce około godziny. 

2. Połową ciasta wyklej formę posmarowaną masłem. Ponakłuwaj widelcem. Morele umyj, wyjmij z nich pestki, wrzuć do garnka, dodaj cukier i duś na małym ogniu, aż konfitura zgęstnieje. Schłodź. Wyłóż ją na ciasto. 

3. Drugą połowę ciasta rozwałkuj, wycinaj ząbkowane paski, układaj je na placku pokrytym konfiturą. Piecz 40 minut w temp. 180 st. C. 

Wykwintny biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietanąInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas