Ciasta z brzoskwiniami i morelami
Te piękne owoce o zamszowej skórce są pyszne i pełne witamin

Ciasto owocowe
Składniki
- 50 dag moreli lub brzoskwiń
- 4 jajka szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- pół szklanki oleju
- szklanka jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka mąki migdałowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka wiórków kokosowych
Sposób przygotowania
1. Jajka zmiksuj z cukrami, dodaj olej i jogurt, wymieszaj. Wsyp mąki z proszkiem do pieczenia, połącz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto. 2. Ułóż na nim połówki moreli i brzoskwiń, posyp wiórkami kokosowymi. Piecz około 45 minut w temp. 180 st. C.

Placek w kratkę
Składniki
- 2 szklanki mąki
- pół kostki masła
- szklanka cukru
- jajko
- 2 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło do smarowania formy
- konfitura
- 1 kg moreli
- 4 łyżki cukru
1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, dobrze posiekaj, aż powstaną małe grudki. Dodaj cukier, śmietanę, jajko, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę, szczyptę soli. Szybko zagnieć jednolite ciasto, uformuj z niego kulę, chłodź w lodówce około godziny. 2. Połową ciasta wyklej formę posmarowaną masłem. Ponakłuwaj widelcem. Morele umyj, wyjmij z nich pestki, wrzuć do garnka, dodaj cukier i duś na małym ogniu, aż konfitura zgęstnieje. Schłodź. Wyłóż ją na ciasto. 3. Drugą połowę ciasta rozwałkuj, wycinaj ząbkowane paski, układaj je na placku pokrytym konfiturą. Piecz 40 minut w temp. 180 st. C.