Ulubiona przyprawa w Turcji. Dobra dla żołądka i koncentracji
Oto przyprawa, która łączy w sobie wyjątkowy smak, bogatą tradycję kulinarną i cenne właściwości zdrowotne. Pozwoli nam zapoznać się ze specjałami bliskowschodnimi z poziomu własnej kuchni. Dzięki swojej wszechstronności zatar znajduje zastosowanie w wielu daniach - od propozycji śniadaniowych, poprzez sałatki, aż po dania główne. Aromatyczna mieszanka to z całą pewnością przyprawa z charakterem.

Spis treści:
Zatar (za'atar) - co to za przyprawa?
Nie jest to jedno konkretne zioło, a tradycyjna mieszanka przypraw, która niejedno ma imię, a raczej skład. Może on różnić się w zależności od konkretnego kraju czy nawet regionu, w jakim jest przygotowywana. Zawsze jednak podstawą pachnącego zestawu są: tymianek, nasiona sezamu, sumak oraz sól.
W lokalnych recepturach można spotkać się z różnymi wariacjami na temat zataru. Bliskowschodnia mieszanka niejednokrotnie zostaje uzupełniona majerankiem, oregano, kuminem, cząbrem, kolendrą, anyżem, cynamonem, a nawet suszoną skórką pomarańczy.

Za ojczyznę przyprawy uważany jest Liban, lecz dań hojnie obsypywanych zatarem skosztować można także w Turcji, Maroku, Egipcie, Jordanii czy Iranie. Kuchnia bliskowschodnia zdecydowanie pachnie mieszanką, która w Polsce nie jest jeszcze zbyt rozpowszechniona.
Zobacz także: Nie zatęsknisz za masłem. Użyj do smarowania pieczywa, a tłuszcz z brzucha i ud szybciej zniknie
Jak smakuje zatar?
Zdarza się, że z pewną nieufnością podchodzimy do nieznanych wcześniej składników, których nie mieliśmy okazji skosztować. Warto jednak postawić na kulinarną ciekawość i odwagę, ponieważ charakter zataru odmieni nawet spowszedniałe potrawy. Cechuje się intensywnym, lekko ziołowym smakiem z nutami orzechowymi. Da się w nim wyczuć odświeżające podniebienie, kwaskowate nuty, za które odpowiada obecność sumaku.
Całość tworzy uniwersalny i aromatyczny dodatek do posiłków, którym wzbogacić można zarówno dania mięsne, jak i warzywne. Sprawdzi się także w nadwiślańskich recepturach.
Do jakich dań pasuje zatar? Kulinarne zastosowanie
Sięgnijmy po inspirację do kuchni, które z potencjału zataru korzystają od wieków. Popularną bliskowschodnią przekąską jest pieczywo (np. chlebek pita) posmarowane oliwą z dodatkiem przyprawy. Warto wziąć taki specjał na kulinarny warsztat w pierwszej kolejności, by przekonać się, jak smakuje zatar bez nadmiaru innych dodatków.
Dalej będzie tylko lepiej. Mieszanka ziół doskonale sprawdzi się jako marynata do mięsa i ryb. Nie miej oporów przed posypaniem nią pieczonych lub grillowanych warzyw, np. cukinii czy papryki. Zatarem przyprawisz sałatki, w których nie brakuje świeżych warzyw, oliwek i sera fety. Przyprawa świetnie podkreśla smak hummusu i innych past przyrządzanych np. z fasoli, ciecierzycy oraz bakłażana. Nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć jej także do dań jajecznych albo wymieszać z jogurtem greckim.
Jedz na zdrowie
Zatar to pyszna i aromatyczna przyprawa, która może poszczycić się też cennymi właściwościami zdrowotnymi. Dlaczego warto włączyć ją do diety? Obecność ziół, zwłaszcza tymianku, poprawia pracę układu pokarmowego i wspomaga trawienie. Unikniesz uczucia ciężkiego brzucha po wstaniu od stołu.
Dodawanie zataru do potraw pozwoli skorzystać z jego przeciwzapalnych i przeciwbateryjnych właściwości wynikających z obecności bioaktywnych substancji. Składniki zawarte w aromatycznej mieszance sprzyjają także poprawie koncentracji i nastroju, wspomagając pracę mózgu i łagodząc stres.