Reklama

Reklama

Ciasta z kremem

W karnawale mamy prawo nieco poszaleć i rozsmakować się w wyjątkowych deserach.

Tort pomarańczowy

Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki letniej wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Składniki - krem

  • 4 białka
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 10 łyżek cukru
  • pomarańczowy i czekoladowy
  • barwnik spożywczy
  • Dekoracja: plastry pomarańczy, orzechy włoskie

Sposób przygotowania

1. Do miski wbij jajka, wlej wodę i wsyp cukier. Ubijaj. Wsyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Piecz 25 minut w temp. 160°C. Schłodź, przekrój na cztery blaty. 

2. Białka z cukrem, sokiem i solą ubijaj w misce ustawionej na parze. Zdejmij z ognia, ubijaj, dodając kawałki masła. Część zabarw na pomarańczowo, a część na czekoladowo. Dekoruj tort. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje