Reklama

Reklama

Ciasta z kremem

W karnawale mamy prawo nieco poszaleć i rozsmakować się w wyjątkowych deserach.

Tort pomarańczowy

Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki letniej wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Składniki - krem

  • 4 białka
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 10 łyżek cukru
  • pomarańczowy i czekoladowy
  • barwnik spożywczy
  • Dekoracja: plastry pomarańczy, orzechy włoskie

Sposób przygotowania

1. Do miski wbij jajka, wlej wodę i wsyp cukier. Ubijaj. Wsyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Piecz 25 minut w temp. 160°C. Schłodź, przekrój na cztery blaty. 

2. Białka z cukrem, sokiem i solą ubijaj w misce ustawionej na parze. Zdejmij z ognia, ubijaj, dodając kawałki masła. Część zabarw na pomarańczowo, a część na czekoladowo. Dekoruj tort. 

Beza z musem owocowym

Składniki

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • szklanka cukru pudru

Składniki - krem

  • 2 pojemniki śmietany kremówki
  • opakowanie serka mascarpone
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 łyżki cukru pudru

Składniki - dokoracja

  • draże czekoladowe
  • sos karmelowy
  • sos pomarańczowy
  • mus malinowy lub jagodowy

Sposób przygotowania

1. 1/2 szklanki wody zagotuj z cukrem. Białka ubij z solą. Ubijając, dodaj syrop. Tortownicę wyściel papierem, szprycą wyłóż pianę tak, by powstały dwa placki. Piecz 50 minut w temp. 140°C. 

2. Kremówkę ubij z cukrami. Partiami dodawaj serek. Na bezowy placek wylej mus malinowy lub jagodowy. Ułóż krem, przykryj drugim plackiem. Polej sosem pomarańczowym i karmelowym, posyp drażami czekoladowymi. Schłodź. 

Reklama

Ptysie ze śmietaną i lodami

Składniki

  • szklanka wody
  • 1/2 kostki masła
  • szklanka mąki
  • 4 jajka

Składniki - krem

  • pojemnik śmietany kremówki
  • pojemnik serka mascarpone lub homogenizowanego
  • 4 łyżki cukru pudru

Składniki - dodatki

  • lody pomarańczowe
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania

1. W rondlu zagotuj wodę, rozpuść masło. Mieszając, dodawaj mąkę. Po chwili zdejmij garnek z ognia,mieszaj, aż powstanie zwarte ciasto. Wstaw ponownie na gaz i cały czas mieszając podgrzewaj około 3 minuty. Lekko ostudź, wbijaj kolejno jajka, mieszaj łyżką lub mikserem. Układaj kulki ciasta, piecz 20 minut w temp. 200°C. Schłodź. 

2. Śmietanę ubij z cukrem, dodaj serek, chwilę ubijaj. Ptysie przekrój na pół, każdy napełnij kremem śmietankowym, ułóż kulki lodów i polej roztopioną czekoladą. Podawaj z listkami mięty. 

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy