Ciasta z kremem
W karnawale mamy prawo nieco poszaleć i rozsmakować się w wyjątkowych deserach.
Tort pomarańczowy
Sposób przygotowania
1. Do miski wbij jajka, wlej wodę i wsyp cukier. Ubijaj. Wsyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Piecz 25 minut w temp. 160°C. Schłodź, przekrój na cztery blaty.
2. Białka z cukrem, sokiem i solą ubijaj w misce ustawionej na parze. Zdejmij z ognia, ubijaj, dodając kawałki masła. Część zabarw na pomarańczowo, a część na czekoladowo. Dekoruj tort.
Beza z musem owocowym
Sposób przygotowania
1. 1/2 szklanki wody zagotuj z cukrem. Białka ubij z solą. Ubijając, dodaj syrop. Tortownicę wyściel papierem, szprycą wyłóż pianę tak, by powstały dwa placki. Piecz 50 minut w temp. 140°C.
2. Kremówkę ubij z cukrami. Partiami dodawaj serek. Na bezowy placek wylej mus malinowy lub jagodowy. Ułóż krem, przykryj drugim plackiem. Polej sosem pomarańczowym i karmelowym, posyp drażami czekoladowymi. Schłodź.
Ptysie ze śmietaną i lodami
Sposób przygotowania
1. W rondlu zagotuj wodę, rozpuść masło. Mieszając, dodawaj mąkę. Po chwili zdejmij garnek z ognia,mieszaj, aż powstanie zwarte ciasto. Wstaw ponownie na gaz i cały czas mieszając podgrzewaj około 3 minuty. Lekko ostudź, wbijaj kolejno jajka, mieszaj łyżką lub mikserem. Układaj kulki ciasta, piecz 20 minut w temp. 200°C. Schłodź.
2. Śmietanę ubij z cukrem, dodaj serek, chwilę ubijaj. Ptysie przekrój na pół, każdy napełnij kremem śmietankowym, ułóż kulki lodów i polej roztopioną czekoladą. Podawaj z listkami mięty.