Ciasta z kremem
W karnawale mamy prawo nieco poszaleć i rozsmakować się w wyjątkowych deserach.

Tort pomarańczowy
Składniki
- 3 jajka
- 1,5 łyżki letniej wody
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku
- do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- krem
- 4 białka
- 1 i 1/2 kostki masła
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
- 10 łyżek cukru
- pomarańczowy i czekoladowy
- barwnik spożywczy
- Dekoracja: plastry pomarańczy, orzechy włoskie
Sposób przygotowania
1. Do miski wbij jajka, wlej wodę i wsyp cukier. Ubijaj. Wsyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Piecz 25 minut w temp. 160°C. Schłodź, przekrój na cztery blaty. 2. Białka z cukrem, sokiem i solą ubijaj w misce ustawionej na parze. Zdejmij z ognia, ubijaj, dodając kawałki masła. Część zabarw na pomarańczowo, a część na czekoladowo. Dekoruj tort.

Beza z musem owocowym
Składniki
- 4 białka
- szczypta soli
- szklanka cukru pudru
- krem
- 2 pojemniki śmietany kremówki
- opakowanie serka mascarpone
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 4 łyżki cukru pudru
- dokoracja
- draże czekoladowe
- sos karmelowy
- sos pomarańczowy
- mus malinowy lub jagodowy
Sposób przygotowania
1. 1/2 szklanki wody zagotuj z cukrem. Białka ubij z solą. Ubijając, dodaj syrop. Tortownicę wyściel papierem, szprycą wyłóż pianę tak, by powstały dwa placki. Piecz 50 minut w temp. 140°C. 2. Kremówkę ubij z cukrami. Partiami dodawaj serek. Na bezowy placek wylej mus malinowy lub jagodowy. Ułóż krem, przykryj drugim plackiem. Polej sosem pomarańczowym i karmelowym, posyp drażami czekoladowymi. Schłodź.

Ptysie ze śmietaną i lodami
Składniki
- szklanka wody
- 1/2 kostki masła
- szklanka mąki
- 4 jajka
- krem
- pojemnik śmietany kremówki
- pojemnik serka mascarpone lub homogenizowanego
- 4 łyżki cukru pudru
- dodatki
- lody pomarańczowe
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Sposób przygotowania
1. W rondlu zagotuj wodę, rozpuść masło. Mieszając, dodawaj mąkę. Po chwili zdejmij garnek z ognia,mieszaj, aż powstanie zwarte ciasto. Wstaw ponownie na gaz i cały czas mieszając podgrzewaj około 3 minuty. Lekko ostudź, wbijaj kolejno jajka, mieszaj łyżką lub mikserem. Układaj kulki ciasta, piecz 20 minut w temp. 200°C. Schłodź.
2. Śmietanę ubij z cukrem, dodaj serek, chwilę ubijaj. Ptysie przekrój na pół, każdy napełnij kremem śmietankowym, ułóż kulki lodów i polej roztopioną czekoladą. Podawaj z listkami mięty.