Ciasta z kremem

W karnawale mamy prawo nieco poszaleć i rozsmakować się w wyjątkowych deserach.

Ciasto z pomarańczami
Ciasto z pomarańczami123RF/PICSEL

Tort pomarańczowy

Sposób przygotowania

1. Do miski wbij jajka, wlej wodę i wsyp cukier. Ubijaj. Wsyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Piecz 25 minut w temp. 160°C. Schłodź, przekrój na cztery blaty. 

2. Białka z cukrem, sokiem i solą ubijaj w misce ustawionej na parze. Zdejmij z ognia, ubijaj, dodając kawałki masła. Część zabarw na pomarańczowo, a część na czekoladowo. Dekoruj tort. 

Beza z karmelem
Beza z karmelem123RF/PICSEL

Beza z musem owocowym

Sposób przygotowania

1. 1/2 szklanki wody zagotuj z cukrem. Białka ubij z solą. Ubijając, dodaj syrop. Tortownicę wyściel papierem, szprycą wyłóż pianę tak, by powstały dwa placki. Piecz 50 minut w temp. 140°C. 

2. Kremówkę ubij z cukrami. Partiami dodawaj serek. Na bezowy placek wylej mus malinowy lub jagodowy. Ułóż krem, przykryj drugim plackiem. Polej sosem pomarańczowym i karmelowym, posyp drażami czekoladowymi. Schłodź. 

Ptysie z bitą śmietaną
Ptysie z bitą śmietaną123RF/PICSEL

Ptysie ze śmietaną i lodami

Sposób przygotowania

1. W rondlu zagotuj wodę, rozpuść masło. Mieszając, dodawaj mąkę. Po chwili zdejmij garnek z ognia,mieszaj, aż powstanie zwarte ciasto. Wstaw ponownie na gaz i cały czas mieszając podgrzewaj około 3 minuty. Lekko ostudź, wbijaj kolejno jajka, mieszaj łyżką lub mikserem. Układaj kulki ciasta, piecz 20 minut w temp. 200°C. Schłodź.

2. Śmietanę ubij z cukrem, dodaj serek, chwilę ubijaj. Ptysie przekrój na pół, każdy napełnij kremem śmietankowym, ułóż kulki lodów i polej roztopioną czekoladą. Podawaj z listkami mięty.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas