Francuzki jedzą go na przystawkę. Wzmacnia, chroni i odżywia
Sery długo dojrzewające to prawdziwe rarytasy. Znajdują one zastosowanie w wielu formach – można spożywać je z makaronami lub użyć do przygotowania aromatycznego sosu. Często serwuje się je na desce w formie przekąski. Dlaczego warto jeść sery długo dojrzewające, jakie mają wartości odżywcze i kto powinien ich unikać? Odpowiadamy.

Spis treści:
Ser długo dojrzewający. Co to takiego?
Sery dojrzewające wytwarza się między innymi w Holandii, Szwajcarii, Anglii, we Francji czy we Włoszech. Tego rodzaju produkty charakteryzują się intensywnym smakiem i aromatem oraz unikalną konsystencją. Poszczególne rodzaje serów dojrzewających mogą różnić się od siebie w zależności od czasu i techniki produkcji. Co ciekawe, proces wytwarzania niektórych tego typu serów może trwać nawet kilka lat.
Sery długo dojrzewające często spożywa się w formie przystawki. Wiadomym faktem jest to, że owe produkty idealnie sprawdzą się do przygotowania tak zwanej deski serów. Warto pamiętać, że zastosowanie serów dojrzewających może się różnić w zależności od konkretnego rodzaju. Przykładowo - gouda (podpuszczkowy, półtwardy ser dojrzewający) to idealny dodatek do kanapek lub zapiekanek. Z kolei parmezan(podpuszczkowy, twardy ser dojrzewający) rewelacyjnie komponuje się z makaronami.

Dlaczego warto jeść ser dojrzewający? Wartości odżywcze
Sery dojrzewające warto jeść nie tylko z uwagi na oryginalne walory smakowe. Owe produkty to doskonałe źródło białka będącego budulcem mięśni. W zależności od rodzaju sera znajdziemy w nim od około 24 do około 32 g białka na 100 g produktu.
Warto wspomnieć o tym, że sery dojrzewające zawierają wiele cennych składników odżywczych. Mowa tutaj między innymi o wapniu, selenie, magnezie czy fosforze. Przyswajanie rzeczonych związków wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wapń jest głównym składnikiem kości. Selen wspiera układ odpornościowy i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Z kolei magnez może poprawiać działanie układu nerwowego oraz bierze udział w regulowaniu ciśnienia krwi.
Co ciekawe, wskutek procesu dojrzewania, zawartość laktozyw serach dojrzewających jest znacznie obniżona. Wobec tego to doskonała propozycja dla osób z nietolerancją owego związku.
Kto powinien unikać jedzenia sera dojrzewającego? Oto przeciwwskazania
Sery dojrzewające zawierają pokaźne ilości kwasów tłuszczowych. Wobec tego powinny ich unikać osoby cierpiące na schorzenia związane z wątrobą czy refluksem. W tym przypadku przeciwwskazaniem są także choroby układu sercowo-naczyniowego bądź hipercholesterolemia. Sery długo dojrzewające zawierają dość sporo kalorii, wobec czego osoby będące na dietach redukcyjnych również powinny je ograniczyć.
Rezygnację z jedzenia omawianego produktu powinny rozważyć osoby cierpiące na alergię na białka mleka krowiego. W ich przypadku spożycie nawet niewielkiej ilości nabiału może skończyć się nieprzyjemnymi reakcjami uczuleniowymi. Mowa tutaj między innymi o dolegliwościach ze strony układu pokarmowego (ból brzucha, biegunka) lub zmianach dermatologicznych (wysypka, nasilenie trądziku).