Reklama

Reklama

Ciasta z orzechami

Są bardzo zdrowe, pyszne i chrupiące. Desery z nimi będą prawdziwą rozkoszą dla podniebienia.

Kuleczki z migdałami

Składniki

  • 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki mielonych solonych orzeszków ziemnych
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki - dekoracja

  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania

1. Mielone orzechy laskowe i ziemne wymieszaj z masłem orzechowym, wsyp kakao, cukier waniliowy i cukier puder. Wstaw do lodówki na kilka godzin. 

2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zanurzaj w niej kulki i obtocz w płatkach migdałowych.

Tort naleśnikowy z czekoladą

Składniki - ciasto naleśnikowe

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 szklanki wody mineralnej
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki - krem czekoladowy

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • szklanka mielonych orzechów włoskich

Składniki - dekoracja

  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • szklanka orzechów laskowych

Sposób przygotowania

1. Mąkę zalej wodą i mlekiem, mieszaj, aż nie będzie grudek. Dodaj żółtka, cukier. Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, wlej do masy, dobrze wymieszaj. Odstaw na pół godziny. 

2. Do naleśnikowego ciasta wlej olej, wymieszaj. Smaż cieniutkie naleśniki. Tabliczkę gorzkiej i mlecznej czekolady roztop w kąpieli wodnej. Dodaj masło i mielone orzechy, dobrze wymieszaj. Smaruj kremem każdy naleśnik, kładź jeden na drugim, by powstał tort. 

3. Roztop w kąpieli wodnej tabliczkę mlecznej i pół tabliczki gorzkiej czekolady. Częścią kremu zalej wierzch tortu, posyp orzechami i zalej resztą kremu. 

Reklama

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje