Im bardziej kleisty, tym lepiej. Dzięki temu dodatkowi dania będą aksamitne
Miłośnikom kuchni włoskiej tego produktu przedstawiać nie trzeba. Ryż arborio jest podstawą słynnego risotto, które przyrządzać można na różne sposoby. W kuchni smacznie wykorzystamy go nie tylko podczas odkrywania przepisów rodem z Półwyspu Apenińskiego. Dzięki kremowej konsystencji i zdolności do idealnego łączenia się z innymi składnikami arborio znajduje swoje miejsce w wielu daniach – zarówno wytrawnych, jak i słodkich.

Pochodzenie ryżu arborio
Choć ryż kojarzy się głównie z kulinariami azjatyckimi, ta specyficzna odmiana została wyodrębniona na terenie Włoch. Tamtejsi kucharze polubili ją ze względu na specyficzne właściwości i uniwersalność. Ryż arborio zaliczany jest od odmian średnioziarnistych. Ziarna cechują się zaokrąglonym, dość pękatym kształtem. Dzięki wysokiej zawartości skrobi podczas gotowania lub smażenia zyskują kremową konsystencję.
Zobacz także: Ta domowa wędlina znika z talerza w minutę!
Gotowe danie staje się gęste i kleiste - pod żadnym pozorem nie należy utożsamiać tego z rozgotowanym ryżem! Jedną z pierwszych porad kulinarnych, jakie warto poznać, jest fakt, że ryżu arborio nie powinno się płukać przed gotowaniem. Dzięki temu zachowa aksamitną konsystencję.
Czy arborio jest zdrowy?
Ryż często jest wskazywany jako zdrowa alternatywa dla ziemniaków. W tej kategorii przoduje jednak ryż brązowy - pełnoziarnisty jako produkt mniej przetworzony, a przez to bardziej zasobny w błonnik i składniki mineralne. Jak wygląda więc kwestia właściwości ryżu arborio?
Pod względem wartości odżywczej stanowi przede wszystkim kopalnię węglowodanów, które są podstawowym źródłem energii dla organizmu. Uwzględnienie w diecie arborio wspiera uzupełnienia glikogenu mięśniowego, zwłaszcza po intensywnej aktywności fizycznej. To ważne dla osób regularnie uprawiających sport lub pracujących fizycznie. Mimo tych zalet ze względu na średni indeks glikemiczny ostrożność w jego spożywaniu muszą zachować diabetycy.
Jednocześnie jest produktem łatwostrawnym i bezglutenowym. Stanowi również źródło witaminy E, która charakteryzuje się działaniem antyoksydacyjnym i spowalniającym procesy starzenia. Jest niezbędna dla dobrej kondycji skóry. Z tych powodów ryż arborio warto postrzegać jako część zróżnicowanej diety.

Do czego używać ryżu arborio?
Jeśli dopiero poznajemy jakiś produkt, warto uczyć się od najlepszych. Inspirując się włoskimi szefami kuchni, przygotujemy popisowe risotto. A z czym? To zależy wyłącznie od nas, ponieważ łagodny smak arborio doskonale komponuje się z najróżniejszymi składnikami. Od warzyw, przez grzyby i mięsa, aż do owoców morza. Wykorzystamy go także jako składnik innego przeboju śródziemnomorskich stołów - hiszpańskiej paelli.
Nic nie stoi na przeszkodzie, bo spróbować go w nieco bardziej swojskiej wersji. Ze względu na kremową konsystencję znakomicie sprawdzi się jako nadzienie do gołąbków i faszerowanych warzyw, zwłaszcza papryki. Można wykorzystać go jako składnik warzywno-mięsnych zapiekanek. Nie zapominajmy o nim w porze deseru. Stanie się bazą ryżu na mleku z dodatkiem np. jabłek i cynamonu.