Reklama

Reklama

Ciasta z orzechami i makiem

Według tradycyjnych wierzeń potrafią zagwarantować powodzenie przez kolejne dwanaście miesięcy. Upiecz je według staropolskich receptur, a fortuna cię nie ominie.

Strucla drezdeńska

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 30 dag masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • 20 dag masy marcepanowej
  • po 15 dag orzechów włoskich oraz migdałów
  • po 10 dag suszonych moreli, fig i daktyli
  • 35 dag tłustego twarogu
  • 3 jajka
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1/4 szkl. likieru morelowego
  • 1 szkl. cukru pudru
  • szczypta soli
  • mąka do oprószenia stolnicy

Sposób przygotowania

1. Morele, figi i daktyle pokrój w paseczki. Suszone owoce polej likierem. Odstaw na 20 minut, by przeszły aromatem alkoholu. Marcepan pokrój w kostkę. Orzechy i migdały posiekaj. Mąkę wraz z proszkiem przesiej do miseczki. Dodaj sól, 15 dag masła, cukier i cukier waniliowy. Dołóż twaróg. Wbij jajka. Wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj namoczone w likierze owoce oraz marcepan, orzechy i migdały. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, rękoma ponownie wyrób. Uformuj struclę. 

2. Ułóż ją na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 60 minut. Pozostałe masło stop. 

3. Upieczoną struclę lekko przestudź. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj 1/4 stopionego masła i oprósz 1/4 cukru pudru. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz masło i cukier. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje