Ciasta z orzechami i makiem
Według tradycyjnych wierzeń potrafią zagwarantować powodzenie przez kolejne dwanaście miesięcy. Upiecz je według staropolskich receptur, a fortuna cię nie ominie.

Strucla drezdeńska
Składniki
- 3 szkl. mąki pszennej
- 30 dag masła
- 2/3 szkl. cukru
- 20 dag masy marcepanowej
- po 15 dag orzechów włoskich oraz migdałów
- po 10 dag suszonych moreli, fig i daktyli
- 35 dag tłustego twarogu
- 3 jajka
- 1 op. proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego
- 1/4 szkl. likieru morelowego
- 1 szkl. cukru pudru
- szczypta soli
- mąka do oprószenia stolnicy
Sposób przygotowania
1. Morele, figi i daktyle pokrój w paseczki. Suszone owoce polej likierem. Odstaw na 20 minut, by przeszły aromatem alkoholu. Marcepan pokrój w kostkę. Orzechy i migdały posiekaj. Mąkę wraz z proszkiem przesiej do miseczki. Dodaj sól, 15 dag masła, cukier i cukier waniliowy. Dołóż twaróg. Wbij jajka. Wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj namoczone w likierze owoce oraz marcepan, orzechy i migdały. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, rękoma ponownie wyrób. Uformuj struclę. 2. Ułóż ją na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 60 minut. Pozostałe masło stop. 3. Upieczoną struclę lekko przestudź. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj 1/4 stopionego masła i oprósz 1/4 cukru pudru. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz masło i cukier.
Miodownik na kefirze

Składniki
- po 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej i żytniej
- 15 dag masła
- 25 dag miodu
- po 1 szkl. posiekanych bakalii oraz orzechów (pistacji, laskowych, włoskich, nerkowców) 3 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. kefiru
- 1 op. przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
1. Masło oraz miód podgrzewaj, aż się stopią. Wystudź. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj do nich miód z masłem oraz bakalie i orzechy. Dosyp przyprawę do piernika i mieszając, dolej kefir. Obie mąki przesiej z sodą oczyszczoną, dosyp do przygotowanej masy. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. 2. Blachę (30 x 30 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wierzch wyrównaj. Miodownik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. C. Piecz 50-60 minut, aż patyczek do sprawdzania wypieczenia ciasta będzie suchy.

Makowiec w lukrze
Składniki
- 3 szkl. mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 2/3 szkl. mleka
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1 jajko + 2 żółtka
- 1 puszka masy makowej
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 1/2 szkl. bakalii
- 1 op. gotowego lukru
Sposób przygotowania
1. Drożdże rozetrzyj z połową cukru, wymieszaj z odrobiną mleka i mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia. Resztę mleka zagotuj. Masło stop. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Zaparz 1/5 mąki wrzącym mlekiem. Dodaj zaczyn, pozostałą mąkę, jajko oraz utarte żółtka. Wyrób. Gdy ciasto będzie gładkie, wlej masło. Dodaj cukier waniliowy. Wyrabiaj, aż będzie odchodziło od dłoni. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę. Bakalie grubo posiekaj, wymieszaj z makiem z puszki. 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj. Posmaruj masą makową. Zwiń. Struclę ułóż w foremce (dł. ok. 35 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 50 minut w 200 st. C. Oblej lukrem i udekoruj.