Ciasta z wiśniami
Pyszne i orzeźwiające. Idealne na ciepłe, letnie dni!
Piaskowe z owocami
Sposób przygotowania
1. Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka. Wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksuj na niskich obrotach. W osobnej misce ubij białka z odrobiną soli. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.
2. Ciasto wylej do blachy, posyp wiśniami. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Gotowe posyp cukrem pudrem.
Bezglutenowe z kremem
Sposób przygotowania
1. Masło posiekaj z mąką, dodaj żółtka i cukier, zagnieć, schłodź. Rozwałkuj, wyłóż ciastem blachę i piecz 20 minut w temp. 170°C.
2. Zagotuj budyń, ostudź. Masło utrzyj z cukrem. Do puszystej masy dodawaj po łyżce budyniu, miksuj. Wyłóż na zimny spód. Wstaw do lodówki.
3. Wydrylowane wiśnie zagotuj z miodem, sokiem z cytrynyi ewentualnie wiśniówką. Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach wody, wlej do owoców. Zagotuj. Ostudź. Tężejącą masę owocową wylej na wierzch. Wstaw do lodówki na całą noc. Śmietanę kremówkę ubij, dekoruj nią ciasto tuż przed podaniem.