Ciasta z wiśniami

Pyszne i orzeźwiające. Idealne na ciepłe, letnie dni!

Ciasto z wiśniami
Ciasto z wiśniami123RF/PICSEL

Piaskowe z owocami

Sposób przygotowania

1. Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka. Wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksuj na niskich obrotach. W osobnej misce ubij białka z odrobiną soli. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. 

2. Ciasto wylej do blachy, posyp wiśniami. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Gotowe posyp cukrem pudrem. 

Kruche ciasto z owocami i beząInteria Kulinaria
Ciasto z wiśniami
Ciasto z wiśniami123RF/PICSEL

Bezglutenowe z kremem

Sposób przygotowania

1. Masło posiekaj z mąką, dodaj żółtka i cukier, zagnieć, schłodź. Rozwałkuj, wyłóż ciastem blachę i piecz 20 minut w temp. 170°C. 

2. Zagotuj budyń, ostudź. Masło utrzyj z cukrem. Do puszystej masy dodawaj po łyżce budyniu, miksuj. Wyłóż na zimny spód. Wstaw do lodówki. 

3. Wydrylowane wiśnie zagotuj z miodem, sokiem z cytrynyi ewentualnie wiśniówką. Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach wody, wlej do owoców. Zagotuj. Ostudź. Tężejącą masę owocową wylej na wierzch. Wstaw do lodówki na całą noc. Śmietanę kremówkę ubij, dekoruj nią ciasto tuż przed podaniem.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas