Ciasta z wiśniami
Pyszne i orzeźwiające. Idealne na ciepłe, letnie dni!

Piaskowe z owocami
Składniki
- 5 jajek
- kostka masła
- szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 szklanki wydrylowanych wiśni
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
1. Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka. Wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksuj na niskich obrotach. W osobnej misce ubij białka z odrobiną soli. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. 2. Ciasto wylej do blachy, posyp wiśniami. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Gotowe posyp cukrem pudrem.

Bezglutenowe z kremem
Składniki
- spód
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 kostki masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru lub ksylitolu
- Masa budyniowa: 2 szklanki mleka
- 2 opakowania bezglutenowego budyniu waniliowego
- 2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- wierzch
- 1/2 kg wiśni
- 2 łyżki miodu
- kilka kropel soku z cytryny
- 50 ml wiśniówki (niekoniecznie)
- 1,5 łyżki żelatyny
- śmietana kremówka
Sposób przygotowania
1. Masło posiekaj z mąką, dodaj żółtka i cukier, zagnieć, schłodź. Rozwałkuj, wyłóż ciastem blachę i piecz 20 minut w temp. 170°C. 2. Zagotuj budyń, ostudź. Masło utrzyj z cukrem. Do puszystej masy dodawaj po łyżce budyniu, miksuj. Wyłóż na zimny spód. Wstaw do lodówki. 3. Wydrylowane wiśnie zagotuj z miodem, sokiem z cytrynyi ewentualnie wiśniówką. Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach wody, wlej do owoców. Zagotuj. Ostudź. Tężejącą masę owocową wylej na wierzch. Wstaw do lodówki na całą noc. Śmietanę kremówkę ubij, dekoruj nią ciasto tuż przed podaniem.