Ciasteczka bez laktozy

Nietolerancja laktozy sprawia, że szukamy przepisów na potrawy i desery bez użycia mleka i jego pochodnych. Oto przepis na domowe ciasteczka bez laktozy, które są tak samo pyszne jak tradycyjne i równie łatwe do wykonania. Sekret? Użyjmy dobrego oleju roślinnego i gotowe!

Ciasteczka z czekoladą
Ciasteczka z czekoladą123RF/PICSEL

Nasze ciasteczka bezlaktozowe możemy przygotować z użyciem oleju kokosowego. Olej kokosowy, często nazywany masłem kokosowym lub po prostu tłuszczem kokosowym, składa się w większości z kwasów tłuszczowych - średnio oraz krótko łańcuchowych. Od dawien dawna olej kokosowy znany jest jako substancja wspomagająca odchudzanie i regulująca metabolizm.

W niemal połowie skład oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy. Jest to substancja podnosząca również odporność. Olej kokosowy ma działanie antybakteryjne, antygrzybicze i antywirusowe, dzięki czemu od wieków ceniony jest jako substancja podnosząca ogólną odporność organizmu. Stosuje się go zarówno, jako składnik spożywczy, jak i jako dodatek kosmetyczny. Olej kokosowy uzyskuje się głównie z miąższu orzecha kokosowego - najzdrowszy uzyskiwany jest w tłoczeniu na zimno.

Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy: 150 g mąki, 150 g ciemnej czekolady, 90 g brązowego cukru, 100 ml oleju roślinnego, jajko, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę płynnej wanilii, dużą szczyptę soli.

Rozgrzewamy piekarnik do 150 st. C. W misce ubijamy jajko z olejem i płynną wanilią. Przesiewamy mąkę, dodając do niej proszek do pieczenia i sól.

Wyrabiamy ciasto, aż uzyskamy gładką konsystencję. Ostrym nożem kroimy czekoladę na drobne kosteczki i dokładamy je do ciasta. Łyżką nakładamy małe porcje ciasta na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając pomiędzy nimi ok. dwucentymetrowe odstępy.

Pieczemy ok. 15 minut. Ciasteczka powinny być wilgotne na środku i chrupiące na zewnątrz. Czekamy, aż ostygną, zanim zaczniemy degustację.

Wybierając do pieczenia olej roślinny mamy sporo możliwości, nadaje się tu bowiem: olej słonecznikowy, kokosowy, z orzechów laskowych lub nawet oliwa z oliwek. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas