Ciasteczka na ciężkie czasy Wandy Chotomskiej

Okazuje się, że popularność prostych i tanich dań z lat wojennych wraca.

Proste i tanie dania na ciężkie czasy z wojennych lat
Proste i tanie dania na ciężkie czasy z wojennych lat123RF/PICSEL

We Włoszech pojawiła się książka zawierająca takie właśnie przepisy. "Ciasteczka migdałowe", na ciężkie czasy, pieczone przez matkę w czasie wojny wspomina w rozmowie z PAP Life Wanda Chotomska.

Pisarka Wanda Chotomska w okresie wojny była małą dziewczynką i jak sama mówi też pamięta owe "tanie" przepisy.

- Mama robiła wtedy ciasteczka, a przecież w tamtych czasach nie było nic - wspomina autorka. "Gotowało się fasolę.

Potem, ugotowaną, się gniotło. Do takiej masy dodawało się parę kropel aromatu, to był aromat migdałowy i w taki sposób po upieczeniu powstawały "ciasteczka migdałowe - dodaje w rozmowie z PAP Life Chotomska.

Jakiś czas temu wznowiona we Włoszech "Kuchnia czasów wojny" stała się autentycznym bestsellerem i była masowo kupowana. Mieszkańcy Italii w obliczu rosnących cen żywności z powodu kryzysu i uświadamiają sobie potrzebę redukcji wydatków na jedzenie.

Czy ta moda przyjdzie także do Polski? A może warto korzystać z dawnych przepisów, by wnieść coś nowego do naszych kulinarnych zwyczajów?

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas