Ciasteczka na ciężkie czasy Wandy Chotomskiej
Okazuje się, że popularność prostych i tanich dań z lat wojennych wraca.
We Włoszech pojawiła się książka zawierająca takie właśnie przepisy. "Ciasteczka migdałowe", na ciężkie czasy, pieczone przez matkę w czasie wojny wspomina w rozmowie z PAP Life Wanda Chotomska.
Pisarka Wanda Chotomska w okresie wojny była małą dziewczynką i jak sama mówi też pamięta owe "tanie" przepisy.
- Mama robiła wtedy ciasteczka, a przecież w tamtych czasach nie było nic - wspomina autorka. "Gotowało się fasolę.
Potem, ugotowaną, się gniotło. Do takiej masy dodawało się parę kropel aromatu, to był aromat migdałowy i w taki sposób po upieczeniu powstawały "ciasteczka migdałowe - dodaje w rozmowie z PAP Life Chotomska.
Jakiś czas temu wznowiona we Włoszech "Kuchnia czasów wojny" stała się autentycznym bestsellerem i była masowo kupowana. Mieszkańcy Italii w obliczu rosnących cen żywności z powodu kryzysu i uświadamiają sobie potrzebę redukcji wydatków na jedzenie.
Czy ta moda przyjdzie także do Polski? A może warto korzystać z dawnych przepisów, by wnieść coś nowego do naszych kulinarnych zwyczajów?