Reklama

Reklama

Ciasteczka - pieczarki

Przedstawiamy przepis na ciasteczka, których wygląd może oszukać oko patrzącego - wyglądają jak pieczarki i naprawdę łatwo się pomylić! Co więcej, nie tylko intrygująco się prezentują, ale i smakują wyśmienicie.

Składniki

  • 150 g margaryny do pieczenia (można też użyć masła)
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olejek do ciast o ulubionym zapachu
  • 2-3 łyżki kakao

1. Margarynę ucieramy w misce z cukrem pudrem, aż powstanie gładka masa. Dodajemy jajko i zapach, ucieramy do połączenia się składników. 

2. Do składników dodajemy przesiane mąki i sodę, mieszamy. Zagniatamy ciasto, jeśli podczas tej czynności będzie się kleić, można posypywać je lekko mąką pszenną. 

3. Ciasto dzielimy na małe kuleczki (mniej więcej wielkości piłeczek ping-pongowych), lekko spłaszczamy w dłoniach.

4. Końcówkę butelki po wodzie mineralnej zanurzamy w suchym kakao i wciskając ją w kulki ciasta robimy wgniecenia (w każdej kulce po jednym), imitujące nóżki pieczarek.

5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej "pieczarki" nóżkami do góry i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje