Ciasteczka - pieczarki
Przedstawiamy przepis na ciasteczka, których wygląd może oszukać oko patrzącego - wyglądają jak pieczarki i naprawdę łatwo się pomylić! Co więcej, nie tylko intrygująco się prezentują, ale i smakują wyśmienicie.
1. Margarynę ucieramy w misce z cukrem pudrem, aż powstanie gładka masa. Dodajemy jajko i zapach, ucieramy do połączenia się składników.
2. Do składników dodajemy przesiane mąki i sodę, mieszamy. Zagniatamy ciasto, jeśli podczas tej czynności będzie się kleić, można posypywać je lekko mąką pszenną.
3. Ciasto dzielimy na małe kuleczki (mniej więcej wielkości piłeczek ping-pongowych), lekko spłaszczamy w dłoniach.
4. Końcówkę butelki po wodzie mineralnej zanurzamy w suchym kakao i wciskając ją w kulki ciasta robimy wgniecenia (w każdej kulce po jednym), imitujące nóżki pieczarek.
5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej "pieczarki" nóżkami do góry i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.