Ciasteczka z brzoskwinią
Mąkę pszenną przesiej do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną, masło i posiekaj nożem.
Składniki na 20 sztuk:
Ciasto:
- 7 dag mąki pszennej
- 3 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- cukier waniliowy
- żółtko
Nadzienie:
- 3 brzoskwinie
Sposób przygotowania:
1. Mąkę pszenną przesiej do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną, masło i posiekaj nożem. Dodaj żółtko, przesiany cukier puder i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na godzinę. Brzoskwinie umyj, obierz ze skóry, pokrój na małą kostkę.
2. Ciasto rozwałkuj. Wycinaj z niego okrągłe ciasteczka oraz krótkie paski. Na każde ciasteczko nałóż porcję brzoskwiń i przykryj paskami ciasta tworząc kratkę.
3. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w 180°C.
Czas przygotowania: około godziny