Ciasteczka z oczkiem

Pasują do kawy i herbaty, pięknie się prezentują na talerzyku, smakują rewelacyjnie, a co ważne - powstają w błyskawicznym tempie, z łatwo dostępnych składników.

Ciasteczka te mają idealną kruchość, nie są ani za miękkie, ani za twarde
Ciasteczka te mają idealną kruchość, nie są ani za miękkie, ani za twarde123RF/PICSEL

1. Dwie szklanki mąki przesiewamy do miski. Dodajemy dwie łyżki proszku do pieczenia, szczyptę soli i dwie łyżki cukru. Mieszamy drewnianą łyżką.

2. Do miski z przesianą mąką, cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia dokładamy pół kostki masła, które siekamy ostrym nożem. Dolewamy mleko o temperaturze pokojowej (3/4 szklanki). Całość starannie mieszamy.

3. Z powstałego ciasta formujemy kulkę, posypujemy ją mąką i zagniatamy starannie (najlepiej na obsypanej mąką stolnicy), aż ciasto stanie się sprężyste i zacznie odchodzić od ręki. W razie potrzeby posypujemy je mąką.

4. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy (powinno mieć grubość mniej więcej 0,5 cm). Wykrawamy z niego ciasteczka foremką lub ewentualnie szklanką. 

5. Połowę ciasteczek rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W pozostałych wykrawamy środki np. kieliszkiem od wódki. Powstałe pierścienie umieszczamy na ciasteczkach leżących na blasze. W środek każdego wkładamy porcję dżemu. Zapiekamy 15 minut w temp. 220 stopni.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas