Ciasteczka z renklodami i bakaliami
Zabierz je na piknik.
Składniki:
- opakowanie (350 g) mrożonego kruchego ciasta
- 500 g śliwek renklod, bez pestek
- 40 g masła
- 2 łyżki cukru pudru (plus łyżeczka do posypania)
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- jajko, roztrzepane
Przygotowanie:
1. Rozpuść masło na patelni, dodaj śliwki i podduś (2-3 minuty). Dodaj cukier i cynamon, duś, mieszając 4-5 minut, aż owoce zaczną gęstnieć.
2. Przełóż owoce do miski. Dodaj rodzynki i migdały, ostudź.
3. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia.
4. Ciasto rozmroź i podziel na kwadraty. Na rogu każdego ułóż 2 łyżki nadzienia. Posmaruj brzegi ciasta jajkiem, następnie złóż każdy kawałek w trójkąt. Dociśnij brzegi widelcem.
5 Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut lub zgodnie z instrukcją producenta. Po wyjęciu posyp pudrem.