Ciastka z masłem orzechowym
Sezonowe owoce i warzywa, które łatwo można wykorzystywać w przygotowaniu słodkich i pełnowartościowych przekąsek to świetne zamienniki dla powszechnie obecnego i niezdrowego białego cukru, a wybierane z głową mogą zupełnie go zastąpić!

Składniki
- 500 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 160 g masła orzechowego
- 2 łyżki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 g płatków czekoladowych
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Włóż do blendera kielichowego (np. Beko) wszystkie składniki, za wyjątkiem płatków czekoladowych i blenduj, aż do uzyskania gładkiej masy. Do gotowej masy dosyp płatki czekoladowe i delikatnie zamieszaj. Masa powinna być bardzo gęsta i lepka. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy małe kulki. Wyłóż blachę kawałkiem papieru do pieczenia i układajcie na niej gotowe kulki. Piecz przez około 15-20 minut. Smacznego!