Ciastka zbożowe
To jedne z tych wartościowych słodyczy, które w kilka minut zaspokoją głód, przywrócą siły i poprawią koncentrację. Sprawdzą się także w podróży i jako drugie śniadanie.

Owsiane z marchewką
Składniki
- 1 marchewka po 10 dag płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej (pszennej albo żytniej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1/2 szkl. miodu
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 170°C. Marchewkę obierz, zetrzyj. W miseczce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, proszek i cynamon. Do drugiej miseczki wbij jajko. Dodaj stopiony i wystudzony olej, cukier waniliowy i miód. Dołóż suche składniki i marchewkę. Wymieszaj mikserem. Porcje ciasta nabieraj łyżką i formuj kuleczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde lekko spłaszcz dłonią. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 12-15 minut.

Sezamki z dziurką
Składniki
- 1 kostka zimnego masła
- 2/3 szkl. cukru pudru
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 szkl. mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki cukru z waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 6 czubatych łyżek sezamu
- mąka pszenna do oprószenia stolnicy
Sposób przygotowania
Obie mąki przesiej z proszkiem. Dodaj do nich cukier puder i cukier waniliowy. Dołóż zimne masło pokrojone na kawałeczki. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Potem dodaj do nich 1-2 łyżki zimnej wody, jajka, żółtko oraz 4 łyżki sezamu i szczyptę soli. Składniki szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto podziel na porcje. Każdą rozwałkuj na placek o grubości ok. 5 mm. Powycinaj okrągłe ciastka z dziurkami. Ułóż je na 2 blachach przykrytych pergaminem. Lekko posmaruj wodą i posyp pozostałym sezamem. Piecz po 12-15 minut w temperaturze 180°C.