Ciastko jabłkowe z bezą
Zaskakujący deser.
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej krupczatki
- 2 żółtka
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 jabłka
- 2 białka
- 6 dag cukru pudru
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej, posiekaj z masłem, dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia i cynamon, zagnieć ciasto. Zawiń je w folię, schłodź. Jabłka umyj, obierz. Pokrój je na plastry wzdłuż ogonka. Z każdego plastra wyjmij gniazdo nasienne.
2. Ciasto wyjmij, rozwałkuj, szklanką wytnij kółka. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy placuszek nakładaj po dwa plastry jabłek, posyp je cukrem i cynamonem. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj cukier, ubijaj, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Zrób z niej kleksy na jabłkach. Piecz 30 minut w temp. 180°C.