Reklama

Reklama

Ciastko milionera

Na ciastko milionera po raz pierwszy natknęłam się w ogromnej książce o czekoladowych przepisach, którą dostałam w prezencie, kiedy postanowiłam zacząć prowadzić własny blog. Było idealne, z błyszczącym karmelem i polewą czekoladową równą jak nowiutka autostrada - opowiada Weronika Madejska w książce "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem".

Kiedy opanowałam roślinną warstwę karmelową, postanowiłam upchnąć ją pomiędzy kruchym ciastem i czekoladą. To genialne połączenie, które zawsze robi wielkie wrażenie na konsumujących. Szczególnie kiedy później zdradzisz skład tych słodkich prostokącików.

Reklama

Składniki na 16 małych kawałków

  • 1 porcja bezglutenowego ciasta kruchego
  • 2 dojrzałe banany
  • 120 g oleju kokosowego
  • 120 g masła orzechowego
  • 50 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • bezglutenowa polewa czekoladowa

Wykonanie:

Foremkę o boku 20 cm natłuść minimalnie, a następnie wyłóż papierem do pieczenia.

Na dno foremki wyłóż ciasto i dokładnie je rozprowadź. Nakłuj ciasto, a następnie piecz je przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Banany, olej, masło, ksylitol oraz wanilię umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Wylej na kruchy spód, wyrównaj i schłódź w lodówce do częściowego zastygnięcia.

Mazurek polej czekoladą. Schłódź w lodówce.

Krój ostrym nożem, maczanym w wodzie. Na koniec możesz ozdobić każdy prostokącik paskami rozpuszczonej czekolady.

Przepis pochodzi z książki Weroniki Madejskiej "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem". Wydawnictwo Helion. Premiera: 13 lutego 2017.

"Słodkie sekrety..." to druga po bestsellerowej "Bez glutenu, bez wyrzeczeń" książka Weroniki Madejskiej, autorki bloga natchniona.pl. Tym razem na warsztat weszły bezglutenowe słodkości, wymyślone, stworzone i przetestowane przez autorkę, która od 12. roku życia stosuje dietę bezglutenową.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje