Ciastko zbożowe zamiast owsianki na śniadanie?

Żyjąc w pośpiechu niekiedy dokonujemy "wygodniejszych" wyborów żywieniowych, które nie zawsze okazują się być tymi zdrowszymi. Jak zachęca PAP Life Daria Ładocha, warto wstać 15 minut wcześniej, by przygotować pożywny posiłek niż raczyć się słodkimi przekąskami.

Zbożowe ciasteczka
Zbożowe ciasteczka123RF/PICSEL

Czy ciastka zbożowe są dobrą alternatywą dla śniadania jedzonego w pracy? Tam ciężko przecież ugotować owsiankę, a ciastka można po prostu wkruszyć do jogurtu. Jak przekonuje w rozmowie z PAP Life Daria Ładocha - miłośniczka gotowania i trener żywieniowy - zawsze warto zjeść śniadanie przed wyjściem do pracy.

"Jeżeli nie ma na to czasu w domu, wówczas ratujemy się w pracy. Mimo że ciastka zbożowe są bardzo pożywne i z dodatkiem jogurtu mogą stanowić pełnowartościowe śniadanie, nie nadużywałabym takiego rozwiązanie ze względu na ilość cukru. Wolałabym jednak wypracować nawyk żywieniowy, wstać te 15 minut wcześniej i ugotować sobie coś pożywnego" - mówi. (PAP Life)

autorka: Paulina Persa

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas