Ciasto Cosmopolitan
Smak wielkiego świata
Składniki:
- 2 limonki
- 150 g żurawiny
- 250 ml lemoniady
- 250 g masła
- Opakowanie cukru waniliowego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 375 g maki
- Opakowanie proszku do pieczenia
- 3 łyżki likieru pomarańczowego
- 150 g cukru pudru
- 1-2 łyżki soku żurawinowego
Przygotowanie:
Z 1 limonki zetrzeć skórkę, z drugiej ściąć skórkę spiralnie. Z obu limonek wycisnąć sok. Żurawinę i 100 ml lemoniady gotować 2 minuty, zdjąć z płyty.
Masło, skórkę startą z limonki, cukier waniliowy i cukier utrzeć za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z 150 ml lemoniady. Na koniec dodać żurawinę.
Ciasto nałożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką prostokątnej formy (1,75 l) i wstawić do rozgrzanego piekarnika (175 st. C) piec 50-60 minut. Wyjąć, a po 15 minutach wybić z formy. Likier zmieszać z sokiem z limonki i skropić nim ciasto. Cukier puder zmieszać z sokiem żurawinowym, polać ciasto i ozdobić skórką z limonki.