Reklama

Reklama

Ciasto Cosmopolitan

Smak wielkiego świata

Składniki:

Reklama

  • 2 limonki
  • 150 g żurawiny
  • 250 ml lemoniady
  • 250 g masła
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 375 g maki
  • Opakowanie proszku do pieczenia
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
  • 150 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku żurawinowego

Przygotowanie:

Z 1 limonki zetrzeć skórkę, z drugiej ściąć skórkę spiralnie. Z obu limonek wycisnąć sok. Żurawinę i 100 ml lemoniady gotować 2 minuty, zdjąć z płyty.

Masło, skórkę startą z limonki, cukier waniliowy i cukier utrzeć za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z 150 ml lemoniady. Na koniec dodać  żurawinę.

Ciasto nałożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką prostokątnej formy (1,75 l) i wstawić do rozgrzanego piekarnika (175 st. C) piec 50-60 minut. Wyjąć, a po 15 minutach wybić z formy. Likier zmieszać z sokiem z limonki i skropić nim ciasto. Cukier puder zmieszać z sokiem żurawinowym, polać ciasto i ozdobić skórką z limonki.

Dowiedz się więcej na temat: Ciasto Cosmopolitan

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje