Ciasto cukiniowo-czekoladowe
Sezon na cukinie trwa. W dzisiejszym przepisie zrobimy z niej ciasto czekoladowe.
Składnik:
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 15 dag cukier
- 5 dag gorzkie kakao
- 25 dag mąka
- 1 torebka cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki sól
- 10 dag gorzka czekolada
- 10 dag cukinia
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 łyżeczka kawa rozpuszczalna
- 10 dag masło
- 3 sztuki jajka
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, osuszyć, nie obierać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę pokroić w niezbyt drobną kostkę. W misce wymieszać przesianą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól i kawę.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po jednym jajku, potem stopniowo wsypywać mąkę. Całość dokładnie wymieszać.
Dodać cukinię i kawałki czekolady, wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć do tortownicy natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec 40-50 minut. Wyjąć, przestudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.