Reklama

Reklama

Ciasto cytrynowe z jagodami

Orzeźwiający smak.

Składniki:

Reklama

  • 100 g płatków migdałowych
  • 750 g jagód
  • 500 g Crème fraîche
  • 10 jaj
  • 300 g +3 łyżki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • sól
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 400 g mąki
  • pół opakowania proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

 Przygotowanie:

  Migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć ostudzić. Creme fraiche, 6 jaj, 100 g cukru i cukier waniliowy wymieszać, odstawić.

Tłuszcz 200 g cukru i szczyptę soli ubić za pomocą robota kuchennego  na kremową masę. Dodać sok i skórkę z cytryny. Kolejno dodać 4 jajka. Zmieszać mąkę i proszek do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Wyrównać ciasto i wysypać na nie jagody, polać sosem z creme fraiche i posypać migdałami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piec 45-50 minut. Przed podaniem posypać cukrem.

Czas przygotowania: 75 minut

Jedna porcja zawiera: 790 kJ/189 kcal

 


Dowiedz się więcej na temat: ciasta | jagody | ciasto cytrynowe | cytryny | Ciasto cytrynowe z jagodami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje