Ciasto cytrynowe z jagodami
Orzeźwiający smak.

Składniki:
- 100 g płatków migdałowych
- 750 g jagód
- 500 g Crème fraîche
- 10 jaj
- 300 g +3 łyżki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 200 g masła
- sól
- skórka i sok z jednej cytryny
- 400 g mąki
- pół opakowania proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć ostudzić. Creme fraiche, 6 jaj, 100 g cukru i cukier waniliowy wymieszać, odstawić.
Tłuszcz 200 g cukru i szczyptę soli ubić za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Dodać sok i skórkę z cytryny. Kolejno dodać 4 jajka. Zmieszać mąkę i proszek do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Wyrównać ciasto i wysypać na nie jagody, polać sosem z creme fraiche i posypać migdałami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piec 45-50 minut. Przed podaniem posypać cukrem.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 790 kJ/189 kcal