Reklama

Reklama

Ciasto czekoladowe

Nie masz pomysłu na pyszny deser? Upiecz ciasto czekoladowe!

Składniki

  • 25 dag margaryny lub masła,
  • 25 dag gorzkiej czekolady,
  • 180 ml wody,
  • 30 dag mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 dag kakao,
  • 20 dag cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 120 ml maślanki,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Czekoladę drobno posiekaj. Do rondelka włóż pokrojoną na kawałki margarynę lub masło, posiekaną czekoladę, wlej wodę. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż wszystkie składniki się roztopią. Wystudź. Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem i kakao. Dodaj jajka, olej, maślankę i wymieszaj łyżką lub mikserem. Następnie stopniowo wlewaj masę czekoladową, mieszając, aż wszystkie składniki ciasta dokładnie się połączą.

Reklama

Ciasto przelej do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180° C przez 60 min. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Przygotuj polewę. Do rondelka włóż masło lub margarynę i połamaną gorzką czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu. Mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Gdy polewa przestygnie i lekko zgęstnieje, posmaruj nią wystudzone ciasto. 


Świat & Ludzie

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: ciasto czekoladowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje