Zrobiłam raz, teraz to przebój ciepłych weekendów. Sernik z mango zrobisz w kilka chwil

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Sernik z mango to przebój ciepłych dni
Sernik z mango to przebój ciepłych dniCanva ProINTERIA.PL

Przysmak na wiosenne i letnie weekendy

Sernik puszysty i lekki jak chmurka to marzenie każdego cukiernika-amatora. Co zrobić, aby sernik nie opadł?
Sernik to jeden z ulubionych deserów Polaków123RF/PICSEL

Zobacz również:

Sernik na zimno z mango - przepis

Składniki

Składniki

  • 125 g kruchych ciastek np. herbatniki
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 2 owoce mango lub pulpa mango z puszki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 0,5 kg twarogu sernikowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej w proszku
  • 2 owoce mango
  • 1/2 łyżki stołowej żelatyny
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • 2-3 łyżki cukru
Plastry świeżego i suszonego mango ułożone symetrycznie na białym tle, tworząc atrakcyjny wzór. Soczyste kolory owoców kontrastują z zielonymi liśćmi, nadając kompozycji świeżości i egzotycznego wyglądu.
Oryginalny smak mango doskonale pasuje do kremowej masy sernikowejCanva ProINTERIA.PL
  1. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z roztopioną mleczną czekoladą.
  2. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm i równomiernie rozłożyć po całej powierzchni bez mocnego dociskania.
  3. Trzy mango obrać, pokroić na kawałki, włożyć go do miski i dokładnie zmiksować blenderem (można użyć gotowej pulpy z mango).
  4. Odłożyć 1/3 musu (na wierzch), resztę wymieszać z cukrem.
  5. Następnie dodać mleko kokosowe i roztrzepać ubijaczką.
  6. Dodać twaróg i roztrzepać energicznie trzepaczką na gładką masę.
  7. Wymieszać z sokiem z cytryny.
  8. Masę połączyć z żelatyną: najpierw namoczyć ją przez 10 minut w metalowym kubku w 3 łyżkach zimnej wody, następnie podgrzewać na minimalnym ogniu cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
  9. Do płynnej żelatyny dodawać po łyżce masę sernikową za każdym razem mieszając (dodać około 6 - 8 łyżek masy), dopiero tak zahartowaną żelatynę można wlać do masy i wymieszać.
  10. Masę wyłożyć łyżką na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię.
  11. Pozostałe mango obrać, pokroić i położyć na wierzchu delikatnie wciskając w masę.
  12. Polać galaretką z odłożonego puree z mango: żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i rozpuścić jak wcześniej, dodając sok z pomarańczy.
  13. Połączyć z odłożonym puree z mango i cukrem.
  14. Galaretkę wyłożyć łyżką na owoce.
  15. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Cechy, które wskazują, że jesteś silną kobietą. Jedna nie jest oczywistaInteria plINTERIA.PL