Zrobiłam raz, teraz to przebój ciepłych weekendów. Sernik z mango zrobisz w kilka chwil
Aksamitny, serowy środek, który niemal rozpływa się w ustach, śmietankowy posmak przełamany kwaskowatym, orzeźwiającym smakiem egzotycznego mango - czy jest coś lepszego na słoneczne weekendowe popołudnie niż sernik na zimno z mango?

Przysmak na wiosenne i letnie weekendy
Chłodne, szare dni odchodzą w zapomnienie, pora zatem wymienić także menu. Chcąc połączyć ochotę na pyszny deser idealny po obiedzie, uzupełniający kawę (także tę na zimno), warto zainteresować się prostym przepisem na sernik na zimno, ale nie byle jaki!
Sernik z mango z pewnością zachwyci każdego miłośnika egzotycznych smaków. Wbrew pozorom przepis nie jest mocno skomplikowany, warto więc podczas zakupów wrzucić do koszyka kilka produktów więcej, w tym dwa świeże owoce mango, których jest teraz pod dostatkiem w każdym markecie i wyczarować absolutny przebój ciepłych pór roku.

Ja, od kiedy podałam go po raz pierwszy, zbieram komplementy od rodziny i znajomych, a ten przepis przekazywany jest kolejnym znajomym. Koniecznie wypróbujcie!
Sernik na zimno z mango - przepis
Składniki
Składniki
- 125 g kruchych ciastek np. herbatniki
- 50 g mlecznej czekolady
- 2 owoce mango lub pulpa mango z puszki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 puszka mleka kokosowego
- 0,5 kg twarogu sernikowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej w proszku
- 2 owoce mango
- 1/2 łyżki stołowej żelatyny
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- 2-3 łyżki cukru

Przygotowanie:
- Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z roztopioną mleczną czekoladą.
- Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm i równomiernie rozłożyć po całej powierzchni bez mocnego dociskania.
- Trzy mango obrać, pokroić na kawałki, włożyć go do miski i dokładnie zmiksować blenderem (można użyć gotowej pulpy z mango).
- Odłożyć 1/3 musu (na wierzch), resztę wymieszać z cukrem.
- Następnie dodać mleko kokosowe i roztrzepać ubijaczką.
- Dodać twaróg i roztrzepać energicznie trzepaczką na gładką masę.
- Wymieszać z sokiem z cytryny.
- Masę połączyć z żelatyną: najpierw namoczyć ją przez 10 minut w metalowym kubku w 3 łyżkach zimnej wody, następnie podgrzewać na minimalnym ogniu cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
- Do płynnej żelatyny dodawać po łyżce masę sernikową za każdym razem mieszając (dodać około 6 - 8 łyżek masy), dopiero tak zahartowaną żelatynę można wlać do masy i wymieszać.
- Masę wyłożyć łyżką na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię.
- Pozostałe mango obrać, pokroić i położyć na wierzchu delikatnie wciskając w masę.
- Polać galaretką z odłożonego puree z mango: żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i rozpuścić jak wcześniej, dodając sok z pomarańczy.
- Połączyć z odłożonym puree z mango i cukrem.
- Galaretkę wyłożyć łyżką na owoce.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin.