Reklama

Reklama

Ciasto czekoladowo-orzechowe z mascarpone, czyli porcja dobrego nastroju

Doskonała porcja słodyczy, która poprawi nastrój i idealnie uświetni każdy podwieczorek- takie jest włoskie ciasto, które z całego serca poleca uwielbiana w Italii autorka książek kucharskich i prezenterka telewizyjna Benedetta Parodi.

W zbiorze przepisów na cały rok ("Tutto l'anno") Parodi zamieściła propozycję ciasta orzechowo- czekoladowego, które rozpływa się w ustach dzięki nadzwyczajnemu dodatkowi zastępującemu masło. Jest nim serek mascarpone.

Reklama

Oto potrzebne do niego składniki: 3 jajka, 200 gramów cukru, 250-gramowe opakowanie serka mascarpone, 120 gramów Nutelli, 250 gramów mąki, proszek do pieczenia , 100 gramów groszków z gorzkiej czekolady i szczypta soli.

Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mascarpone i Nutellę, a następnie miksujemy całość na kremową masę. Potem trzeba dodać mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli. Po zmiksowaniu całości na koniec dosypujemy czekoladowe groszki i mieszamy delikatnie.

Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej lekko mąką silikonowej formy do pieczenia babki z dziurką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. Lepiej nie otwierać piekarnika od razu, lecz zaczekać z tym około 10 minut po jego wyłączeniu. Dzięki temu babka pozostanie wysoka i puszysta. (PAP Life)


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje