Przepis na idealne szparagi według Katarzyny Bosackiej. Będą "w punkt"
Szparagi idealne? Katarzyna Bosacka zdradziła prosty przepis na to, by smakowały wyśmienicie. Jak szybko i dobrze przyrządzić to zielone warzywo? Sprawdźcie.

Spis treści:
Zielone i zdrowe. Właściwości szparagów
Szparagi to sezonowe warzywo, które cieszy się w Polsce dużą popularnością. Słynie z cennych dla zdrowia właściwości i jest niskokaloryczne - 18 kcal/100g. Jest dobrym źródłem białka i błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i procesy trawienia. Oprócz tego szparagi zawierają kwas foliowy, beta-karoten, witaminy C i E, które mają dobry wpływ na skórę, włosy i paznokcie.
Katarzyna Bosackaw mediach społecznościowych postanowiła podzielić się prostym przepisem na idealne szparagi.
"Jak przygotować szparagi, żeby były smaczne, nie za miękkie, nie za twarde, czyli takie "w punkt"? - napisała na Instagramie.

Przepis na idealne szparagi według Katarzyny Bosackiej
Jak dobrze i szybko przygotować szparagi? Oto przepis Katarzyny Bosackiej.
"Na patelni wystarczy rozgrzać odrobinę masła, może to być masło klarowane. Do tego dodajemy odrobinę oliwy czy oleju. Odłamujemy szparagi. Tych zielonych nie musimy obierać, chyba że są bardzo grube i łykowate. Szparagi łamią się dokładnie w tym miejscu, w którym powinny się złamać. Nie bójmy się, po prostu naciśnijmy i odłammy końcówki" - mówi Bosacka w opublikowanym na Instagramie nagraniu.
Co zrobić z końcówkami szparagów? Ekspertka radzi, by je zamrozić lub włożyć do woreczka, przechowywać w lodówce i wykorzystać do zupy szparagowej.
"Kiedy tłuszcz nam się rozgrzeje na patelni, wrzucamy szparagi. Chwilkę tak podgrzewamy. Zalewamy je odrobiną wody i dusimy je mniej więcej 2-3 minuty, aż zmiękną. Możemy je też przykryć patelnią, ale gwarantuję, że szparagi są lepsze zdecydowanie al dente niż te przeciągnięte" - wyjaśnia.
Dlaczego Bosacka przygotowuje je właśnie w taki sposób?
"Jeśli wrzucamy szparagi do wody, to oddają swój smak wodzie, którą przecież wylewamy. Możemy również takie szparagi grillować - wtedy cały smak zostanie w środku. Szparagi możemy jeść na surowo" - podkreśla.
W końcowym fragmencie nagrania Bosacka dodała:
"Kiedy woda odparuje, szparagi możemy posypać parmezanem lub serem pleśniowym, możemy dodać ząbek czosnku".
Skusicie się?
***