Ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe z kruszonką to klasyczny placek, który wypiekała niejedna babcia. Puszyste, wysokie i bardzo smaczne ciasto zadowoli podniebienie każdego miłośnika słodkości. Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką można łatwo modyfikować, dodając do niego nasze ulubione dodatki.
Ciasto drożdżowe z kruszonką
1. Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i odrobiną ciepłego mleka, odstawić na 10 minut, aby zaczęły pracować.
2. Wymieszać mąkę, pozostałe mleko i cukier, rozpuszczone, przestudzone masło, jajko, żółtka, sól oraz zaczyn drożdżowy. Mieszać łyżką lub mikserem przez 10 minut do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 60-90 minut do podwojenia objętości.
3. Wyrośnięte ciasto przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić, aby podrosło na 30 minut.
4. W międzyczasie przygotować kruszonkę - wymieszać zimne, posiekane w kostkę masło, mąkę i cukier i rozgniatać w palcach, aby powstały niewielkie kawałki ciasta.
5. Kruszonkę wyłożyć na ciasto.
6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza, piec przez 30-35 minut lub do suchego patyczka, na złoty kolor.
Poznaj też inne ciasta drożdżowe:
Zobacz również: