Ciasto dyniowe
Oryginalny przepis.

Składniki:
- 25 dag mąki, - 7 dag cukru pudru, - 13 dag zimnego masła, - 1 jajko, - szczypta soli, - 1 kg dyni bez skóry, - 3 jajka, - 1/3 szklanki cukru, - szklanka mleka skondensowanego słodzonego, - łyżeczka cynamonu, - pół łyżeczki imbiru, - szczypta mielonych goździków, - szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę i cukier przesiać na stolnicę, wymieszać, dodać masło i posiekać. Szybko zagnieść z jajkiem i szczyptą soli. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 h. Dynię wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec na dolnym poziomie, aż będzie całkowicie miękka. Skórę usunąć, miąższ zmiksować. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno średniej formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Zostawić trochę ciasta do dekoracji. Puree z dyni zmiksować z jajkami, cukrem i przyprawami na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać mleko skondensowane i ubijać jeszcze chwilę. Farsz wylać na przygotowane ciasto, udekorować. pozostawionym ciastem i piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 45 min. Czas przygotowania 2 h. Przepis na 10 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".