Ciasto dyniowe

Oryginalny przepis.

Składniki:

Reklama

- 25 dag mąki,
- 7 dag cukru pudru,
- 13 dag zimnego masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 1 kg dyni bez skóry,
- 3 jajka,
- 1/3 szklanki cukru,
- szklanka mleka skondensowanego słodzonego,
- łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki imbiru,
- szczypta mielonych goździków,
- szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę i cukier przesiać na stolnicę, wymieszać, dodać masło i posiekać. Szybko zagnieść z jajkiem i szczyptą soli. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 h. Dynię wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec na dolnym poziomie, aż będzie całkowicie miękka. Skórę usunąć, miąższ zmiksować. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno średniej formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Zostawić trochę ciasta do dekoracji. Puree z dyni zmiksować z jajkami, cukrem i przyprawami na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać mleko skondensowane i ubijać jeszcze chwilę. Farsz wylać na przygotowane ciasto, udekorować.
pozostawionym ciastem i piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 45 min.
Czas przygotowania 2 h. Przepis na 10 osób.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | dynia | ciasta | ciasto dyniowe

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje