Ciasto francuskie z lodami

Pomysł na podwieczorek.

Deser z jabłkiem i lodami
Deser z jabłkiem i lodami 123RF/PICSEL

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki cukru
  • 6 kulek lodów waniliowych

Przygotowanie:

1. Jabłka umyj, obierz ze skóry, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Duś z kilkoma łyżkami wody, cynamonem i cukrem.

2. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ciasto rozwiń, rozwałkuj, przełóż do naczynia. Uformuj wysoki brzeg i dociśnij do dna. Na ciasto wyłóż duszone jabłka, przykryj resztą ciasta. Piecz według opisu na opakowaniu. Odstaw do lekkiego ostygnięcia, pokrój na porcje, podawaj z kulkami lodów waniliowych

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas