Ciasto francuskie z serowym nadzieniem
Doskonałe do porannej kawy.
Składniki
- 25 dag tłustego sera twarogowego
- 4 łyżki cukru pudru
- jajko
- opakowanie cukru wanilinowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 8 dag rodzynek
- 10 dag mielonych migdałów
- 10 dag płatków migdałowych
Przygotowanie
1. Rodzynki namocz. Twaróg zmiksuj z jajkiem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, mielonymi migdałami i mąką. Rodzynki odsącz, obtocz w mące, dodaj do masy. Dodaj płatki migdałowe. Ciasto rozłóż, rozsmaruj na nim masę serową, zwiń w roladę lub złóż na połowę.
2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C, ciasto ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz 20 minut. Wyjmij, wystudź, posyp cukrem pudrem.