Przyrządzaj tylko w ten sposób. Zbawiennie zadziałają na zdrowie serca i oczu
Systematycznie lądują na talerzach Polaków, będąc jednym z najczęstszych wyborów przy okazji sycących śniadań i smacznych kolacji. Niejednokrotnie stają się także głównym bohaterem obiadów. Sposobów ich przygotowania jest bowiem wiele. Tylko jeden zapewnia jednak pełne wykorzystanie ich prozdrowotnych właściwości – przekonują eksperci. Jak przyrządzone jajka są najzdrowsze?
Czy można jeść jajka codziennie? Eksperci nie mają wątpliwości
Przez lata uważane za jednego z głównych winowajców wysokiego cholesterolu, wracają obecnie do łask. Słyną przede wszystkim z prostoty i szybkości ich przygotowania (chociaż nie można odmawiać im również smaku). Jajka, bo o nich mowa, pełnią w kuchni funkcję produktu uniwersalnego - mogą stać się bowiem składnikiem sycącego śniadania, ale również szybkiej, ale smacznej kolacji, a także szykownego, pełnowartościowego obiadu. Eksperci są zgodni - po latach niełaski jajka są dziś jednym z głównych składników zdrowej diety.
Zobacz również:
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zdrowy człowiek tygodniowo sięgać powinien po nawet 10 jajek. American Heart Association (AHA) zaleca, by dziennie jeść ich nawet dwa - przestrzegając jednocześnie, by osoby, które mają problemy z cholesterolem, sięgały wyłącznie po jedno i najlepiej nie robiły tego codziennie - ale nie wykluczały zupełnie ze swojej diety. Bo chociaż dotąd owiane złą sławą, w swoim składzie kryją wiele cennych dla zdrowia składników.
Zobacz również: Ile jajek powinien jeść senior? Wszystko zależy od stanu zdrowia
Na co dobre są jajka? Oto co potrafią
Jajka są przede wszystkim dobrym źródłem wspomagającego wzrost mięśni, naprawę tkanek i funkcje odpornościowe białka. W ich składzie znajdują się także witaminy: A, E, K, D oraz te z grupy B i minerały, między innymi magnez, miedź, fosfor, wapń czy potas, które wspomagają odporność, kości, mózg, krew i zdrowie metaboliczne.
Jajka są także dobrym źródłem beta-karotenu, który chroni przed promieniami UV. Zawarte w nich karotenoidy - głównie luteina i zeaksantyna - wspierają dodatkowo zdrowie oczu, chroniąc przed zaćmą i zapobiegając rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej. Warto wprowadzić je więc do swojej diety, pamiętając przy tym, że istotny dla zdrowia jest również sposób ich przygotowania. Przyrządzone w konkretny sposób zachowają bowiem znacznie więcej swoich dobroczynnych właściwości.
W jakiej postaci jajko jest najzdrowsze? Tak przyrządzone zaskoczą nie tylko smakiem
Eksperci są zgodni - jednym z najzdrowszych sposobów gotowania jajek jest ich przygotowanie w formie na miękko. Płynne żółtko zaskakuje wówczas sporą zawartością witamin i cennych mikroelementów, zaś całe jajko okazuje się niskokaloryczne - co docenić mogą szczególnie osoby na diecie. Ale chociaż to właśnie gotowanie w wodzie lub na parze dietetycy określają najlepszym ze sposobów ich przyrządzania, nie warto odmawiać sobie także innych form podania jajek.
Jajka nie stracą swoich prozdrowotnych właściwości także w momencie, kiedy zamienione zostaną w sycący omlet. W podobnym przypadku nie są bowiem poddane długiej obróbce termicznej, przez co nie tracą odżywczych składników, w tym przede wszystkim obecnych w żółtku witaminy A i niektórych aminokwasów. By omlet był zdrowy musi być jednak pozbawiony tłustych dodatków, na przykład boczku. Warto podawać go zaś w towarzystwie świeżych warzyw. Sytuacja wygląda zupełnie podobnie w przypadku jajecznicy - ta przyczyni się bowiem do poprawy zdrowia pod warunkiem, że nie przygotujemy jej na maśle. Znacznie bezpieczniej będzie sięgnąć po zdrowe tłuszcze, na przykład oliwę z oliwek.
Jakich jajek nie jeść? Podane w takiej formie są najmniej zdrowe
Smażenie jajek jest jedną z najpopularniejszych metod ich przyrządzania - ale chociaż smaczne, niekoniecznie zdrowe. Zdaniem ekspertów najgorsze dla zdrowia jest przygotowywanie jajek na maśle. Podobnego sposobu podania, w momencie chęci zadbania o swój organizm, warto więc sobie odmówić.
Wśród najmniej zdrowych sposobów przyrządzania jajek wymienia się też dodawanie ich do zapiekanek lub tart - najczęściej w połączeniu ze śmietaną, serem i mięsem. W takiej kombinacji tracą większość swoich składników odżywczych, przez co zachwycać mogą jedynie smakiem.
Zobacz również: Czy można mrozić masło? Trzeba spełnić kilka warunków